Jak organizm człowieka radzi sobie z cukrem?
Rozkład węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej - za pomocą enzymów w ślinie zaczynasz trawić cukry już na tym etapie. Najważniejszy etap trawienia zaczyna się jednak w jelicie cienkim, gdzie enzymy, np. amylaza trzustkowa, zaczynają zmieniać cukry złożone w glukozę.
Glukoza wchłania się do organizmu właśnie w jelicie cienkim. Stamtąd jest transportowana do krwiobiegu, by następnie zostać rozprowadzona po całym organizmie, dając energię naszym komórkom.
Insulina działa wówczas jak klucz, który powoduje otwarcie się komórek na przyswajanie cukru. Jeżeli produkcja insuliny jest w jakiś sposób zaburzona, wówczas ma się do czynienia z cukrzycą, którą należy leczyć za pomocą podawania insuliny z zewnętrznych źródeł, np. poprzez specjalny pen iniekcyjny.
U zdrowych osób nadmiar glukozy jest magazynowany w postaci glikogenu w mięśniach oraz w wątrobie. Można powiedzieć, że jest to magazyn energetyczny ludzkiego ciała, z którego korzystasz na co dzień. Jeżeli cukru jest za dużo, przekształca on się w tłuszcz. To właśnie dlatego słodkie tuczy, jak zwykło się mówić o wpływie słodyczy na masę ciała.
Czy cukier może być naszym sprzymierzeńcem?
Cukier może być zarówno wrogiem, jak i sprzymierzeńcem naszego organizmu i wpływać dwojako na nasze zdrowie. Cukry dzielą się bowiem na proste (np. glukoza, fruktoza) i złożone (skrobia, celuloza czy błonnik). Te pierwsze są gorszymi cukrami, bo rozkładają się bardzo szybko, przez co zdarzają się nam gwałtowne skoki insuliny.
Drugie - dużo wolniej, dzięki czemu uwalniają energię stopniowo, odżywiają komórki w odpowiedni sposób i zapobiega się wówczas wyżej wspomnianym skokom insuliny. To dlatego warto stawiać na cukry złożone, a jednocześnie unikać tych prostych.
Dobrym wsparciem dla pracy organizmu jest inulina, czyli substancja pozyskiwana np. z cykorii. Jest to rodzaj prebiotycznego błonnika, wspiera mikrobiotę jelitową i pozwala dużo lepiej wchłaniać składniki odżywcze, w tym cukry. Warto stosować tego typu wspomaganie, jeżeli odczuwasz jakiekolwiek problemy trawienne!
Cukry mogą być naszym sprzymierzeńcem, jeżeli zapewnisz odpowiednią ich podaż - ilościowo i jakościowo. Warto więc wybierać pełnoziarniste pieczywo czy warzywa zamiast słodkich napojów, przetworzonych słodyczy i innych źródeł cukrów prostych.
Na koniec - aktywność fizyczna, która ma niebagatelne znaczenie dla zachowania właściwej masy ciała. Warto samodzielnie eksplorować tematykę węglowodanów, np. na stronie recepta.pl, na której znajdziesz szereg porad dotyczących zdrowia, odżywiania i prawidłowej sylwetki.
Informacje zaczerpnięto z:
https://recepta.pl/artykuly/inulina-czym-jest-i-gdzie-kupic
https://recepta.pl/artykuly/pen-do-insuliny-jak-go-uzywac-skad-wziac