Warsztaty kulinarne w nowotarskim Zespole Szkół CKR (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 25 kwietnia
Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Czarny Dunajec
Clouds
-1°
Wiatr: 4.104 km/h Wilgotność: 95 %
Clear
-1°
Wiatr: 3.744 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 4.608 km/h Wilgotność: 95 %
Clouds
Wiatr: 5.976 km/h Wilgotność: 91 %
Clouds
Wiatr: 3.888 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
-1°
Wiatr: 5.112 km/h Wilgotność: 95 %
Jakość powietrza
24 %
Nowy Targ
26 %
Zakopane
18 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 9 | 18 %
18.10.2012, 15:58 | czytano: 2463

Warsztaty kulinarne w nowotarskim Zespole Szkół CKR (zdjęcia)

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu uczniowie doskonalili swoje umiejętności podczas warsztatów kulinarnych „ Smaki Podhala na ścieżce Turystyki Kulinarnej”. Zajęcia prowadziła Firma Cook na zlecenie Agencji Rynku Rolnego.

arch. szkoły
arch. szkoły
Celem warsztatów było rozbudzenie inicjatywy, pomysłowości uczniów oraz poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu. Swoje umiejętności prezentowali uczniowie z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz z zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz małej gastronomii.

W warsztatach wzięło udział 8 zespołów po 3 uczniów. Każdy uczestnik musiał zaprezentować przepis na tradycyjną potrawę swojego regionu. Podczas prezentacji należało podać recepturę potrawy, sposób jej sporządzania oraz źródło pozyskania przepisu.

Wspólnie przygotowywano potrawy na bazie produktów regionalnych. Po raz kolejny potwierdziła się prawdziwość przysłowia „Cudze chwalicie…….”

Potrawy przygotowane zarówno przez samych uczniów jak i pod okiem mistrzów kucharskich smakowały wybornie, a co najważniejsze były „nasze, swojskie i zdrowe”. A oto tylko niektóre nazwy z prezentowanych potraw: flaki z korpielami, bombolki, dziadki, chauski, zufka.

Organizatorami niecodziennych warsztatów był Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie/ fundator nagród/ oraz ZSCKR w Nowym Targu.

Nad przebiegiem całości spotkania czuwała i zwycięzców wyłoniła komisja powołana przez Mariana Nowaka, dyrektora szkoły.

I miejsce – zespół z klasy II zasadniczej szkoły zawodowej w składzie: Iwona Kołodziej, Karolina Niemiec oraz Grażyna Garbacz.

II miejsce – zespół z klasy II zasadniczej szkoły zawodowej w składzie: Paulina Krauzowicz, Agata Sołtys oraz Natalia Rakoczy.

III miejsce – zespół z klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego w składzie: Ewa Bizub, Urszula Bizub oraz Magdalena Pietraszek.

Na zakończenie spotkania uczestnicy warsztatów w strojach regionalnych prezentowali potrawy w formie stołu szwedzkiego. Zwycięskie drużyny uhonorowane zostały dyplomami a cenne nagrody osobiście wręczał im Pan Bogusław Wiśniewski – dyrektor oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie.

Źródło: szkoła, opr.s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas