- XXI Konkurs Potraw i Nalewek Regionalnych – VI Międzynarodowy w Maniowach (zdjęcia)
- 485 potraw na konkursie w Łopusznej (zdjęcia)
Wygłoszone zostaną następujące prezentacje:
Promocja produktów regionalnych Podhala poprzez wydarzenia w Powiecie Tatrzańskim – wykładowcy Maria Szozda-Kuchta oraz Dorota Jarząbek;
Arcydzięgiel litwor - tatrzańskie ziele o magicznej (i nie tylko) mocy
– wykładowca prof. Stanisław Czachorowski;
Fenomen marki Górolsko Swoboda produkt regionalny
– wykładowca Magdalena Ćmiel;
Pasterskim szlakiem – wykładowca Jolanta Flach.
Podczas targów odbędzie się Piknik Tatrzański. W jego trakcie promowane będą szlaki oraz schroniska tatrzańskie. Będą też warsztaty dydaktyczne dotyczące bezpieczeństwa w górach, ścianka wspinaczkowa, którą prowadzić będą przedstawiciele Tatrzańskiego Parku Narodowego, PTTK oraz Stowarzyszenia Przewodników Tatrzańskich.
Państwowa Podhalańska Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Targu zaprezentuje Promocję Zdrowego Trybu Życia.
W trakcie targów promować się będzie Powiat Jędrzejowski. Odbędzie się też prezentacja miast słowackiego Spisza - Popradu i Svitu.
Zostaną zorganizowane cieszące się stałym zainteresowaniem warsztaty rękodzielnicze: bibułkarstwo, tkanie gobelinów, koronkarstwo, szydełkowanie, pokazy sztuki snycerskiej, prezentacje haftu łowickiego. Warsztaty rękodzielnicze krawiecko-hafciarskie prowadzone będą przez Tadeusza Berdę. Ciekawostką będzie zamontowany projekt folusza.
W programie są również kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika i pokaz kulinarny Tatrzańskich Mistrzów Kuchni.
Jak co roku przeprowadzone zostaną konkursy: Na Najlepszy Produkt Spożywczy oraz Na Najlepszy Oscypek.
oprac. js/r/