Ucznionie nowotarskiego Rolnika na konkursie "Potrawy z wiejskiej chaty" (zdjęcia) - podhale24.pl
Poniedziałek, 6 maja
Imieniny: Judyty, Juranda, Benedykty
Zakopane
Clouds
12°
Wiatr: 2.556 km/h Wilgotność: 98 %
Clouds
13°
Wiatr: 4.176 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
12°
Wiatr: 3.78 km/h Wilgotność: 98 %
Clouds
13°
Wiatr: 2.736 km/h Wilgotność: 98 %
Clouds
13°
Wiatr: 4.464 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
11°
Wiatr: 2.124 km/h Wilgotność: 96 %
Jakość powietrza
36 %
Nowy Targ
66 %
Zakopane
40 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 33 | 66 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 20 | 40 %
15.05.2014, 21:16 | czytano: 1438

Ucznionie nowotarskiego Rolnika na konkursie "Potrawy z wiejskiej chaty" (zdjęcia)

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie (woj. warmińsko-mazurskie) odbył się III Ogólnopolski Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "SMAKI WSI". Hasło tegorocznego konkursu: „Potrawy z wiejskiej chaty – kategoria potrawy półmięsne”.

arch. szkoły
arch. szkoły
21 drużyn z całej Polski (uczniowie szkół rolniczych) walczyło o Złotą, Srebrną i Brązową Patelnię Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W konkursie wzięły udział dwie drużyny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu. Uczennice: Ewa Budzyk i Klaudia Giblak z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na konkurs przygotowały potrawę ” Wiejskie placki ziemniaczane z sosem myśliwskim”. II drużyna z ZSCKR: Barbara Polak i Kamil Fudalewicz z klasy II zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz zaserwowali potrawę: „Pierogi po zbójnicku”.

Uczestnicy konkursu samodzielnie dokonywali wyboru surowców i dodatków składających się na określoną potrawę. Na przygotowanie potrawy mieli określony czas – 90 minut. Wszyscy wykazali się kunsztem kulinarnym oraz znajomością tradycyjnej, wiejskiej kuchni w swoim regionie. Uczniowie z Nowego Targu otrzymali wyróżnienie i cenne nagrody.
Warto było udać się na drugi koniec Polski aby rozpowszechnić potrawy naszego regionu i poznać kulinarne różnice kulturowe innych regionów.

Młodzież do konkursu przygotowywali nauczyciele: Dorota Kościelniak i Józef Bąbol.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas