21 drużyn z całej Polski (uczniowie szkół rolniczych) walczyło o Złotą, Srebrną i Brązową Patelnię Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W konkursie wzięły udział dwie drużyny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu. Uczennice: Ewa Budzyk i Klaudia Giblak z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na konkurs przygotowały potrawę ” Wiejskie placki ziemniaczane z sosem myśliwskim”. II drużyna z ZSCKR: Barbara Polak i Kamil Fudalewicz z klasy II zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz zaserwowali potrawę: „Pierogi po zbójnicku”.
Uczestnicy konkursu samodzielnie dokonywali wyboru surowców i dodatków składających się na określoną potrawę. Na przygotowanie potrawy mieli określony czas – 90 minut. Wszyscy wykazali się kunsztem kulinarnym oraz znajomością tradycyjnej, wiejskiej kuchni w swoim regionie. Uczniowie z Nowego Targu otrzymali wyróżnienie i cenne nagrody.
Warto było udać się na drugi koniec Polski aby rozpowszechnić potrawy naszego regionu i poznać kulinarne różnice kulturowe innych regionów.
Młodzież do konkursu przygotowywali nauczyciele: Dorota Kościelniak i Józef Bąbol.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas