Mikrobiologiczne, chemiczne, organoleptyczne i fizykochemiczne badania wody przeprowadziła firma Brita Tester we współpracy z Wydziałem Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Wyniki wypadły bardzo dobrze.
- Oceniam tutejszą wodę jako orzeźwiającą, o niewyczuwalnym smaku i bardzo słabym bądź niewyczuwalnym zapachu. Jeśli dodać do tego niską twardość okazuje się, że zakopiańska woda ma bardzo dobre parametry użytkowe - informuje Krzysztof Stankiewicz, doktor nauk chemicznych, reprezentujący firmę Brita Tester.
- Mieszkańcy Zakopanego mogą być spokojni. Tutejsza woda z kranu ma bardzo dobre parametry bakteriologiczne i fizykochemiczne - mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Nie zawiera chorobotwórczych bakterii grupy coli ani paciorkowców kałowych (enterokoków), a wszystkie toksyczne pierwiastki tj. arsen, antymon, kadm, ołów, nikiel, rtęć, są znacznie poniżej normy określonej w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2007 i 2009 r. Nie musimy obawiać się też zawartości pestycydów spłukiwanych z pól, ani związków organicznych zawierających chlor. Badania wykazały, że związki te występują w bardzo małych stężeniach. Wyniki analizy potwierdzają, że woda w Zakopanem spełnia wszystkie wymogi sanitarne, jest wodą o dużej czystości chemicznej i mikrobiologicznej, przez co jest w pełni bezpieczna do spożycia - podkreśla.
oprac. r/
Skontaktuj się z nami
+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas