Miód i sery głównym tematem targów - podhale24.pl
Sobota, 20 kwietnia
Imieniny: Agnieszki, Czesława, Amalii
Nowy Targ
Clouds
Wiatr: 12.528 km/h Wilgotność: 70 %
Clouds
Wiatr: 12.924 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
Wiatr: 6.588 km/h Wilgotność: 65 %
Rain
Wiatr: 7.668 km/h Wilgotność: 67 %
Clouds
Wiatr: 12.78 km/h Wilgotność: 60 %
Clouds
Wiatr: 8.028 km/h Wilgotność: 71 %
Jakość powietrza
24 %
Nowy Targ
18 %
Zakopane
16 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 9 | 18 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 8 | 16 %
08.08.2018, 22:14 | czytano: 4601

Miód i sery głównym tematem targów

Ponad 220 wystawców weźmie udział w IX Europejskich Targach Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach 11 - 15 sierpnia w Zakopanem.

Fot. Piotr Korczak
Fot. Piotr Korczak
W Jasnym Pałacu odbyła się konferencja prasowa, na której przedstawiono program zbliżających się IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Podczas nich prezentowane będą tradycyjne wyroby, znajdujące się na europejskiej liście produktów regionalnych. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie miód i pszczoły.

Organizatorzy postanowili bliżej przyjrzeć się również najlepszym serom. Spróbować będzie można te krowie, owcze, kozie, ale przede wszystkim naszego podhalańskiego, prawdziwego oscypka.

Targi, to jednak nie tylko sery. Podczas dwudniowych warsztatów będzie prezentowany sposób przetwarzania owczej wełny i to co z niej można wyprodukować. Zobaczyć będzie można tradycyjny folusz i produkcję sukna.

Dlaczego miód i pszczoły? - W chwili obecnej jest to temat na czasie. Ekolodzy alarmują, że pszczoły umierają. Naukowcy przestrzegają, że jak nie będzie pszczół, to nie będzie nas. Coś w tym na pewno jest. Miód ma wiele walorów prozdrowotnych. Na ten temat będziemy mówić na konferencji naukowej. Gdzie będą pokazane aspekty związków chemicznych jakie miód posiada i jaki maja wpływ na nasz organizm - mówi dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury Helena Buńda.

Poza konferencją praktycznie w każdym dniu targów o miodzie będzie można usłyszeć na warsztatach czy seminariach. Będzie też można posmakować miodów i wszelkich innych produktów pochodnych do miodu. Zobaczymy też na targach ule oraz to jak pięknie potrafią być zdobione, malowane.

Tegoroczne targi to ponad 220 wystawców, z czego ponad 140 to stoiska spożywcze. 20 stoisk jest kosmetycznych, z produktami na bazie naturalnych składników. Między innymi właśnie na bazie miodu. Łącznie wszystkich zaprezentowanych na stoiskach produktów będzie około tysiąca. Będą to miedzy innymi wina, oliwy, sera, wędliny, czy wyroby rękodzielnicze. Do Zakopane przyjadą wystawcy z Polski, Włoch, Portugalii, Ukrainy, Hiszpanii i Węgier.

pk/ zdj. Piotr Korczak
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
mur08:28, 12 sierpnia 2018
Jak organizacja tych targów wygląda tak jak organizacja w tej firmie co ją organizuje to współczuje wystawcom
Nogaty18:56, 9 sierpnia 2018
Nie użądliła mnie pszczoła od 15 lat.( ostatnio w wargę jak sok piłem z butelki,franca na szyjce siedziała , na wczasach nad
morzem byłem,wyglądałem jak Kunta Kinte póżniej) .Dziwne to i nie naturalne ale nie tęsknie za wyciąganiem żądła.(nie żyję w habitacie).
besan13:07, 9 sierpnia 2018
Prośba nie tylko pszczelarzy.
................

Bardzo dużo pszczół niszczymy kosząc trawniki mechanicznymi kosiarkami o niewłasciwej porze -w godz 9.00-16.00.!!!
.....................
Myślę więc jestem...
Pszczółka Maja23:39, 8 sierpnia 2018
Niedawno w Internecie wybuchła średniego zasięgu afera. Na Pomorzu zginęło nawet do 10 milionów pszczół przez oprysk środkiem ochrony roślin. Greenpeace grzmiał w związku z tym, strasząc pestycydami. Okazało się jednak, że rolnik użył chemikaliów na polu o niewłaściwej porze, kiedy pszczoły nie schowały się jeszcze w ulach. Przyczyną było zatem niewłaściwe zachowanie człowieka i złe zastosowanie pestycydu. Zrzucanie winy na pestycydy same w sobie, jest więc jak mówienie, że woda zabija, bo można się w niej utopić. Dobrze jest też pamiętać, że jedna rodzina pszczela to do 80 tysięcy osobników, a więc śmierć kilku milionów (czy nawet 10 milionów, jak podaje Greenpeace) oznacza wytrucie mniej, niż 200 uli. Choć dla dotkniętych tragedią pszczelarzy jest to z pewnością przykra sytuacja, to w szerszym kontekście nie jest to tak drastyczne, jak próbują to obrazować zieloni aktywiści.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas