Nowotarski półfinał V Małopolskiego Festiwalu Smaku rozstrzygnięty (wielka galeria) - podhale24.pl
Sobota, 27 lipca
Imieniny: Natalii, Aureliusza, Jerzego
Jabłonka
Clouds
16°
Wiatr: 3.78 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
17°
Wiatr: 4.5 km/h Wilgotność: 81 %
Clouds
16°
Wiatr: 3.96 km/h Wilgotność: 73 %
Clouds
17°
Wiatr: 6.516 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
13°
Wiatr: 7.488 km/h Wilgotność: 66 %
Clouds
10°
Wiatr: 6.372 km/h Wilgotność: 70 %
Jakość powietrza
38 %
Nowy Targ
20 %
Zakopane
26 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 19 | 38 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
12.07.2009, 18:09 | czytano: 5768

Nowotarski półfinał V Małopolskiego Festiwalu Smaku rozstrzygnięty (wielka galeria)

NOWY TARG. Znamy zwycięzców nowotarskiego półfinału V Małopolskiego Festiwalu Smaku, którzy będą reprezentować Podhale w krakowskim finale konkursu.

Robert Miśkowiec
Robert Miśkowiec
Czterech pierwszych finalistów wybrała publiczność, która od godzin przedpołudniowych degustowała wyroby i potrawy przygotowane przez dwadzieścia firm i gospodarstw agroturystycznych na nowotarskim Rynku, a potem oddawała głosy na najsmaczniejsze. W kategorii "Smakołyki z legendą" wygrały wędliny firmy Kabanos z Jabłonki; w kategorii "Tradycyjne specjały" pierwsze miejsce zajęła firma Lubieńscy z Nowego Targu za tradycyjne lody śmietankowe i leśne; wśród specjałów kategorii "Jak u mamy" najlepszy okazał się żurek na świńskim ogonie przygotowany przez gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Stramy z Bańskiej Niżnej, a w ostatniej kategorii "Ekologiczne smaki" wygrało gospodarstwo ekologiczne Wojciecha Komperdy z Ratułowa i produkowany przez niego oscypek.

Trzy nominacje przyznało też jury - otrzymali je: producenci miodu ambrozja, bacówka "Dursztyn" za moskole z bryndzą, a Grand Prix festiwalu lodziarnia Lubieńscy z Nowego Targu.

W ostatniej kategorii - restauracje - jury pierwszą nagrodę przyznało restauracji "U Miśka" z Nowego Targu za roladki z łososiem w cieście francuskim.

Wszyscy zwycięzcy spotkają się w finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 29-30 sierpnia.

r/

Zdjęcia w galerii - Michał Adamowski www.adamowski.com.pl
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
0
andzia15:06, 14 lipca 2009
Bloki przyszły lodów pojeśc a miny mieli jakby im to ... :) Bogacze !
0
łasuch13:49, 13 lipca 2009
brzuch mnie boli:)
0
Agulka08:29, 13 lipca 2009
A rekord w lizaniu lodów był?
Czy jeszcze zliczyć nie mogą, bo ktoś się zagubił i nadal liże loda :o
Jak dla mnie to na J. Podhalańskim w ogóle wywieźć pod lodowisko stragany z ZABAWKAMI, BIŻUTERIAMI, BADZIEWIAMI.
Tylko jadło POLSKIE jadło zostawić ;-)
0
Wojtek B07:34, 13 lipca 2009
Dziani-San(po jap.wieśniak) - popieram, szczególnie z duńskiej wieprzowinki faszerowanej hormonami i antybiotykami
0
Dziani-San(po jap.wieśniak)21:02, 12 lipca 2009
"Smakołyki z legendą " ja akurat się nie nabiorę na tą bajkę w wykonaniu firmy Kabanos z Jabłonki.
0
szymek.2320:57, 12 lipca 2009
Jak dla mnie na Jarmarku układ namiotów powinien być taki sam , z obu stron wzdłuż całej długości, i żeby były to regionalne a nie jakies baloniki
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas