Nie wpłynęły one negatywnie na zawodnika o profesjonalnym podejściu. Jakby nigdy nic, pojechał na Grand Prix Hiszpanii, czyli drugą eliminację mistrzostw świata i kolejny raz rywale oglądali jego plecy.
To było drugie jego zwycięstwo. Pierwsza eliminacja odbyła się w Łodzi. „Taddy” walczył nie tylko z rywalami, ale także z uszkodzonym barkiem. Obolały dołożył konkurencji. Po Hiszpanii ma już dwa zwycięstwa na koncie. Przed ostatnią eliminacją we Francji ma 29 punktów przewagi w klasyfikacji generalnej nad Davidem Kightem.
Wróćmy do niedzielnego startu nowotarżanina. W pierwszym finale prowadził od startu do mety, ustalając najszybszy czas okrążenia (dwie sekundy szybciej od kolejnego zawodnika). Z czystym torem przed sobą „Taddy” spokojnie zwiększał przewagę. Na mecie uzyskał 24- sekundową przewagę nad drugim w stawce Ivanem Cervantesem.
Drugi finał, w którym zawodnicy startują w odwrotnej kolejności, nie był zbyt łaskawy dla Polaka. Błażusiak zaraz po starcie miał zderzenie z wolniejszym zawodnikiem i zaliczył upadek. Był na końcu stawki. Zmuszony do pościgu za liderem stawki odrabiał straty i piął się w górę, by w rezultacie minąć metę na trzeciej pozycji.
Trzeci, rozstrzygający wyścig stał pod znakiem dominacji polskiego górala. Świetnie sobie radził z śliskim torem. Drugie miejsce zajął Kornel Nemeth z Węgier.
Wyniki Grand Prix Hiszpanii 2013:
1. Taddy Blazusiak (KTM) 54, 2. David Knight (Honda) 41, 3. Alfredo Gomez (Husaberg) 36, 4. Kornel Nemeth (KTM) 34, 5. Ivan Cervantes (KTM) 33, 6. Jonny Walker (KTM) 30, 7. Thomas Oldrati (Husaberg) 24, 8. Rodrig Thain (Gas Gas) 19…
Klasyfikacja Generalna Mistrzostw Świata 2013:
1. Taddy Blazusiak (KTM) 111, 2. David Knight (Honda) 82, 3. Jonny Walker (KTM) 81, 4. Alfredo Gomez (Husaberg) 67; 5. Kornel Nemeth (KTM) 63; 6. Thomas Oldrati (Husaberg) 52…
Tekst Stefan Leśniowski
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas