Oxymel - czym jest i jak powstaje?
Oxymel, znany również jako oksymel bądź też ognisty cydr, to forma słodko-kwaśnego napoju, w którym można wyczuć nutkę pikantności. Jego spożywanie nie jest jeszcze zbyt popularne, jednak z pewnością jest to tylko kwestia czasu.
Co ciekawe, po oxymel sięgano już w starożytnej Grecji, a jednym z jego największych zwolenników był nie kto inny jak Hipokrates. Wówczas miał on do czynienia z napojem na bazie miodu i octu winnego, do którego dodawano wody i zestaw różnego rodzaju ziół. Stosowano go nie tylko w celach medycznych, ale również traktowano jako składnik wielu potraw.
Wracając do Hipokratesa - greckiego lekarza żyjącego w V w. p.n.e. Zalecał go jako skuteczny środek na leczenie objawów przeziębienia, jak również chorób gardła. Zainteresowanie nim na przestrzeni wieków spadało, jednak w latach 70. ubiegłego wieku znów dało o sobie znać.
Rosemary Gladstar, amerykańska zielarka zaczęła mocno promować jego cenne właściwości zdrowotne. Zwróciła uwagę na dobroczynny wpływ regularnego spożywania oksymelu, zwłaszcza na wspomaganie układu odpornościowego.
Skąd jednak tajemnicza nazwa “oksymel”? Jest to połączenie dwóch słów: “oxy”, czyli kwaśny, ostry, który nawiązuje do walorów smakowych octu jabłkowego, i “mel”, które oznacza miód. To dwa kluczowe składniki, bez których przygotowanie prawdziwego oksymelu byłoby wręcz niemożliwe. Co jeszcze w nim znajdziesz? Ząbki czosnku, świeży imbir, cebula, chrzan, pieprz cayenne - to klasyka gatunku, dzięki której ognisty cydr może pochwalić się tak dobroczynnym wpływem na działanie organizmu.
Jak powstaje oxymel? W occie jabłkowym zanurza się wyżej wymienione składniki - to nic innego jak maceracja. Dzięki niej wszystkie cenne substancje w nich zawarte przenikają do płynu, który na końcowym etapie produkcji dosładzany jest naturalnym miodem. Efekt?
Rozgrzewająca mikstura, którą warto pić na przeziębienie.
Oxymel na przeziębienie - poznaj jego właściwości
Właściwości oxymelu sprawiają, że coraz więcej osób upatruje w nim skutecznego środka na sezonowe infekcje, jak również kompleksowego wsparcia odporności. Jego regularne spożywanie nie tylko pomaga zwalczyć choroby, ale skutecznie im zapobiega. Nie bez powodu nazywa się go naturalnym antybiotykiem - sięgaj po niego przez cały rok, a zauważysz różnicę.
Skąd tak ogromny potencjał oxymelu w walce z przeziębieniem? Duża w tym zasługa obecności czosnku, bez którego nie może się obejść. Od wieków doceniano jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki którym możesz złagodzić objawy sezonowych infekcji - nie tylko przeziębienia.
Ponadto warto podkreślić rolę, jaką odgrywa miód pszczeli. Wykazuje się on właściwościami zapobiegającymi rozwojowi drobnoustrojów na czele z bakteriami, wirusami, grzybami, a nawet pierwotniakami. Dzięki niemu oxymel pomoże Ci w łagodzeniu zarówno kaszlu, jak i kataru. Oprócz tego bardzo dobrze nawilża gardło, dzięki czemu rozprawiasz się bólem bez konieczności sięgania po farmaceutyki.
Nie bez znaczenia pozostają również właściwości kwasu octowego - głównego składnika octu jabłkowego. Wykazuje się działaniem antybakteryjnym i antyseptycznym, dzięki czemu niszczy bakterie, a tym samym pozwala szybciej uporać się z leczeniem przeziębienia. Ponadto jest także dużym wsparciem dla układu immunologicznego, co skłania do tego, aby sięgać po oxymel profilaktycznie.
A co z papryczką chilli? Znajdziesz w niej kapsaicynę - bioaktywny składnik, który może wyróżniać się właściwościami przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi. Tym samym wzmacnia odporność i sprawia, że katar, kaszel czy inne objawy infekcji odejdą w zapomnienie.
Oxymel dla dzieci? To także bardzo dobry wybór. Na rynku znajdziesz produkty dedykowane najmłodszym, które są bezpieczne w stosowaniu. Stanowią naturalne wsparcie odporności, dlatego też warto podawać go szczególnie w okresach przeziębień.
Jak pić oksymel?
Sięganie po oxymel to wiele korzyści dla Twojego organizmu, jednak w jaki sposób go pić? Możesz nalać sobie porcję do ulubionego kubka lub szklanki. W przypadku osób dorosłych zaleca się od 1 do 2 łyżek stołowych dziennie. Pamiętaj o rozcieńczeniu go z wodą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymieszać go z sokiem bądź syropem owocowym, dzięki czemu napój stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Oxymel może stać się także sekretnym składnikiem sosów, dressingów do sałatek lub marynat do mięs - wystarczy dodać odrobinę, aby uzyskać ciekawy, głęboki smak, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Niektórzy dodają oxymel również do drinków.