Dobry chleb na jubileusz 50-lecia nowotarskiej szkoły (zdjęcia) - podhale24.pl
Piątek, 1 listopada
Imieniny: Seweryna, Wiktoryny, Warcisława
Szczawnica
Clouds
Wiatr: 6.804 km/h Wilgotność: 90 %
Clouds
Wiatr: 7.524 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
Wiatr: 6.192 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 6.408 km/h Wilgotność: 99 %
Clouds
Wiatr: 7.74 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
Wiatr: 5.724 km/h Wilgotność: 65 %
23.10.2024, 15:10 | czytano: 956

Dobry chleb na jubileusz 50-lecia nowotarskiej szkoły (zdjęcia)

Na finał obchodów "Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia" oraz podsumowanie konkursu ogłoszonego pod hasłem "Jubileuszowy Chleb Ozdobny" zaprosili podopieczni Szkolnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Nowym Targu.

- To szczególny rok w naszej Placówce, bo jubileusz 50-lecia Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1. Takie wydarzenie jak dzisiejsze jest doskonałą okazją do integracji oraz wspólnego świętowania jubileuszu, który jednocześnie stanowi pięćdziesiąt lat wsparcia i kształcenia dzieci i młodzieży ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Razem możemy celebrować nasze osiągnięcia i radość z tworzenia - podkreśla Urszula Filas, dyrektor Zespołu Placówek Szkolno - Wychowawczo - Opiekuńczych nr 1 w Nowym Targu.

Była pogadanka na temat historii i dobrodziejstw chleba, a także przedstawienie, którego scenariusz specjalnie na tę okoliczność przygotowała wieloletnia nauczycielka Czesława Królczyk wraz z kołem gospodyń wiejskich w Maniowach.

Spotkanie było też okazją, by przedstawić laureatów szkolnego konkursu na okolicznościowy chleb. nie był to jednak wypiek, ale praca plastyczna wykonywana techniką dowolną.

Jury pod przewodnictwem Anny Dziubas, kierownik Galerii Jatki wybrało autorów najlepszych prac.

Zwycięzcy konkursu:
I miejsce: Piotr Łojek, kl. 3a SPdP
II miejsce ex aequo: Sylwia Fąfrowicz, ucz. kl. 1a SPdP oraz Ewelina Połomska, ucz kl. 3b SB
III miejsce ex aequo: Gabriela K, ucz.kl. 3c SPdP oraz Dawid Miechurski,ucz. kl. 3a SPdP

Ponadto wyróżnienia otrzymali:
Piotr Bandyk, ucz. kl. 2b SPdP,
Przemysław Jędrol, ucz. kl. 2b SB
Gabriela Biernat, ucz. kl. 2d SB.

Nagrody dla zwycięzców konkursu ufundowane zostały przez Fundację na Rzecz Niepełnosprawnych Wychowanków SOSW Nr 1 w Nowym Targu.

Na koniec zebranych czekała degustacja pieczywa, które pochodziło zarówno z zajęć praktycznych uczniów Szkoły Branżowej I stopnia nr 5, lokalnych piekarni, jak i zostało upieczone w domach. Wszystkie dodatki do pieczywa w postaci past, smalcu, humusu, masła czosnkowego i dżemów zostały starannie wykonane przez młodzież szkolną podczas zajęć praktycznych.

Prace konkursowe będzie można oglądać do końca października w szkole, a następnie w Miejskim Centrum Kultury podczas gali jubileuszowej Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1.
fi/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
0
nogaty21:23, 23 października 2024
Szkoda że takie przepyszne pieczywo można tylko skosztować na takich degustacjach.Może jakiś sklep z tymi rarytasami?
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas