- Andrzej Gąsienica-Makowski: "Chcemy stawiać na jakość"
- Zakończyło się tradycyjne Święto Bacowskie (zdjęcia)
W inauguracji Dni Produktu Regionalnego biorą udział górale z Podhala, Spisza, Żywiecczyzny. Jak przypomniał obecny w Ludźmierzu marszałek Małopolski - wczoraj oficjalnie zainaugurowano sezon turystyczny. - To nie był przypadek, że motywem otwarcia sezonu było łąckie jabłko. Karpaty to ogromne dziedzictwo, a i Małopolska jest duża i tutejsze jedzenie jest wielkim dziedzictwem. Na 37 produktów z Polski zarejestrowanych w UE - 11 pochodzi z Małopolski. Warto przypomnieć, że to właśnie bryndza podhalańska była pierwszym polskim produktem zgłoszonym do Unii. Małopolskie przysmaki od lat podbijają nie tylko serca mieszkańców innych polskich województw, ale też zagranicznych turystów. Właśnie dlatego władze regionu tak wielką uwagę przykładają do tego by je chronić - dodał Jacek Krupa.
Po otwarciu wystawy "Bacowie - Strażnicy Karpat" - rozpoczęło się tradycyjne Święto Bacowskie połączone ze Mszą Świętą.
s/
Promują nowy biznes?
Co z tego będą mieli?