XIV Konkurs Potraw Regionalnych w Zaskalu - podhale24.pl
Środa, 15 maja
Imieniny: Zofii, Nadziei, Berty
Rabka Zdrój
Clouds
11°
Wiatr: 4.752 km/h Wilgotność: 84 %
Clouds
12°
Wiatr: 4.068 km/h Wilgotność: 60 %
Clear
11°
Wiatr: 7.992 km/h Wilgotność: 81 %
Clear
12°
Wiatr: 5.976 km/h Wilgotność: 81 %
Clouds
15°
Wiatr: 5.724 km/h Wilgotność: 78 %
Clouds
13°
Wiatr: 8.136 km/h Wilgotność: 88 %
Jakość powietrza
76 %
Nowy Targ
22 %
Zakopane
20 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 38 | 76 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 11 | 22 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
23.11.2008, 19:42 | czytano: 1254

XIV Konkurs Potraw Regionalnych w Zaskalu

Dobrze zjeść i popić można było na IV Konkursie Potraw Regionalnych w Zaskalu pn. "Zaskalańskie jodełko".

Podhale24.pl
Podhale24.pl
Na konkursie potrawy i napitki regionalne zaprezentowały gaździny z gminy Szaflary. Konkursy potraw organizują na Podhalu także gminy Nowy Targ, Poronin i Czorsztyn, jednak "Zaskalańskie jodełko" organizowane przez miejscowy oddział Związku Podhalan wyróżnia się spośród tamtych atmosferą - swojską i rodzinną. W przeciwieństwie do wspomnianych wyżej konkursów, w Zaskalu trudno spotkać VIP-ów (jedynym wyjątkiem był senator Tadeusz Skorupa), nie ma tu praktycznie żadnych turystów, owszem jest tłoczno, ale nie ma takiego ścisku jak na konkursie w Łopusznej, i co da się szybko zauważyć, tu przede wszystkim swoi gotują swoi dla swoich, wszyscy się dobrze znają, a konkurs ma charakter towarzyskiego spotkania.

W Zaskalu, jak co roku, bo konkurs ma już czternastoletnią tradycję, stoły na sali remizy OSP uginały się od pyszności. Gaździny postawiły się i każdy był suto zastawiony jadłem, różnego rodzaju napitkami, zarówno bez jak alkoholowymi oraz słodkościami. Dominowały oczywiście tradycyjne potrawy, takie jak groch z kapustą, kwaśnica na żeberku, gołąbki czy pierogi z każdym możliwym farszem, były też bardziej wyszukane i rzadziej spotykane, jak golonko w barszczu, żeberko na serwatce lub kura w soli. Bogaty był wybór herbat (kminkowa, rumiankowa, pokrzywowa itd.), alkoholi (cytrynówki, miodówki, śliwowice, bimbry i wszelkiego rodzaju nalewki owocowe) oraz wędlin, mięs, serów i ciast. Ciekawostką był stół "unijny" przygotowany przesz zaskalan, z takimi specjałami jak frytki z serem, pizza, sałatką grecką, pieczenią rzymską, koreczkami z serem i oliwkami oraz kruchymi ciasteczkami i kawą.

W sytuacji, gdy na każdym stole do spróbowania jest kilkanaście lub kilkadziesiąt potraw i produktów, już przy trzecim stole - a jest ich siedem - trudno było przypomnieć sobie, co się jadło na pierwszym i co naprawdę smakowało. A smakowało dosłownie wszystko, nawet pieczona na blasze marchewka miała tu wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Zresztą ogromnym walorem takich konkursów jest to, że potrawy są wykonywane z naturalnych produktów, ze "swojego" mleka, ziemniaków, "swojego" mięsa, jaj, warzyw i owoców. To dodaje im dodatkowej, nieocenionej wartości. - Jak już się obezreć to przynajmniej swoim - żartowali co poniektórzy biesiadnicy.

Organizatorzy zadbali też o rozrywkę. Prowadzący imprezę Wacław Cetera i Andrzej Tylka (prezes i wiceprezes Związku Podhalan) brylowali na scenie, zapraszając na nią co bardziej wygadane gaździny i żartując sobie z nimi, ciesząc tym publiczność. Anielę Król, organizatorkę, najważniejszą gaździnę na tej imprezie, trudno było spotkać na scenie, bo krzątała się wśród gości i w kuchni. Dzięki temu miało się pewność, że organizacyjnie wszystko gra, bo pani Aniela wszystkiego dogląda, w czym zresztą pomagał jej syn Jacek.

Zabawę umilali gościom muzykanci - starsi i młodsi zaskalanie oraz zespół regionalny z Szaflar kierowany przez Dorotę Adamczyk.

Zabawa w remizie trwała do późnych godzin nocnych.

r/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
Ewunia18:11, 29 listopada 2008
pojedli popili i poszli
burol21:07, 23 listopada 2008
Jak co roku darmowe żerowisko dla wszystkich lokalnych darmozjadów zwanych eufemistycznie VIPami...
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas