Malownicza sceneria zabytkowej świątyni i oprawa góralska sprawiają, że w południe w Wielką Sobotę na spotkanie przedświąteczne pod muzeum przybywają rabczanie z różnych parafii. Poświęceniu pokarmów towarzyszą konkursy na najbardziej tradycyjny koszyczek i najliczniejszą rodzinę biorącą udział w święcie. Są prezentowane tradycyjne zwyczaje wielkanocne, jak przepędzanie zła kołatkami i opalanie goginek, a na koniec na wszystkich czeka gar sodry, wielkanocnej potrawy w wykonaniu tutejszych mistrzów kuchni regionalnej - rodziny Zachwiejów.
r/ zdjęcia Piotr Kuczaj
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas
To GWARZENIE I JEDZENIE
Krzon , Krzonica i Trzęsionko
Żur Góralski- mniam JEDZONKO
Czy zadaną gorycz PANU ???
Zachował KORZEŃ CHRZANU
Zrób z włoszczyzny wywar ;P)
Wrzuć przyprawy w ciepły gar
I co w smaku się tu liczy
Daj serwatki i żentycy
I maślanka i śmietana
SODRA jest ugotowana
Jeszcze dodasz tu święconki
Jajka ,szynki i wędzonki
LEPSZEJ ZUPY
W ŚWIECIE
NI MA
JAK
GÓRALSKA
ŚWIĘCIELINA