Degustacja potraw przy Domu Ludowym (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 25 kwietnia
Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Szczawnica
Clouds
Wiatr: 6.48 km/h Wilgotność: 99 %
Clouds
Wiatr: 6.876 km/h Wilgotność: 98 %
Clouds
Wiatr: 6.012 km/h Wilgotność: 99 %
Clouds
Wiatr: 5.004 km/h Wilgotność: 99 %
Clouds
Wiatr: 4.788 km/h Wilgotność: 100 %
Clouds
-1°
Wiatr: 4.356 km/h Wilgotność: 99 %
Jakość powietrza
14 %
Nowy Targ
0 %
Zakopane
22 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 7 | 14 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 11 | 22 %
17.08.2018, 16:19 | czytano: 2540

Degustacja potraw przy Domu Ludowym (zdjęcia)

Na zakończenie 52. Sabałowych Bajań w Bukowinie Tatrzańskiej odbyła się degustacja potraw regionalnych. Gaździny i zakłady gastronomiczne przygotowały pół setki, a komisja oceniała smak regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.

Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników Degustacji pamiątkowymi nagrodami w formie „łyźników”:

1. Józefa Kuruc – zupa sałatowo
2. Małgorzata Bieniek – zupa kapuściano
3. Zofia Budz – kluski scypane ze śliwkami susonymi, babka grulano
4. Anna Wiśniewska – grulanka bukowiańsko, kluski scykane omascone skwarkami
5. Maria Kuchta – smolec ze skwarkami, kluski scypane ze skwarkami, makowiec, syrnik, marchwianka, ogórki kisone, rydze, jabłecnik
6. Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański
7. Emilia Koszarek – gołąbki
8. Maria Włodarczyk – zoproska z zioberkiym
9. Helena Hodorowicz – jagodzianka z makaronem
10. Jolanta Górnik – kapusta z pomidorami
11. Anna Mrowca – gulaś z dzicyzny
12. Zofia Babiarz – zupa bobowo
13. Maria Budz – kapusta na maślonce
14. Grażyna Bukowska – fizoły, moskole z masłym, moskole ze spyrkom
15. Irena Głodziak – poncki gulane, pasta z biołyj fasoli ze scypiorkiym
16. Małgorzata Mrowca – hałuski ze skwarkami
17. Grażyna Pawlikowska – kwaśnica z zioberkiym
18. Irena Łapka i Maria Mędlak – korboce, oscypki, racuchy z jabkami
19. Cukiernia „Łasuch” – kołoce z syrym, placek kruchy ze śliwkami, rogaliki drozdzowe z marmoladom,
20. Helena Madeja – bunc
21. Maria Cikowska – moskole z masłym, moskole z bryndzom
22. Małgorzata i Kazimierz Stachoń – gulasz segedyński dziadka Mikołaja
23. Danuta i Józef Chowaniec – tarcioki ze spyrkom
24. Karcma „U Leśnego” – zoproska
25. Gospoda „U Michałków” – hałuski na młodyj kapuście
26. Danuta Kuchta – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom
27. Barbara Sztokfisz – syrnik
28. Teresa Budz – fizoły z krupami
29. Janina Kusiołek – sałotówka
30. Anna Buńda – borsc bioły na wyndzonce
31. Dorota Zubek – jabłecnik, syrnik
32. Teresa Bryja – placek ze śliwkami

oprac. r/ źródło: Bukowiańskie Centrum Kultury
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas