Fizoły z grulami, moskole ze spyrkom, kołoc i kluski scykane, czyli degustacja potraw regionalnych - podhale24.pl
Rabka Zdrój
Clouds
2°C
Clouds
2°C
Rain
5°C
Clouds
6°C
Rain
4°C
Clouds
2°C
Kartka z kalendarza
17.08.2009, 12:20 | czytano: 1390

Fizoły z grulami, moskole ze spyrkom, kołoc i kluski scykane, czyli degustacja potraw regionalnych

BUKOWINA TATRZ. W ramach Sabałowych Bajań zorganizowana została degustacja potraw regionalnych. Komisja oceniła oceniła 36 potraw przygotowanych przez gaździny i zakłady gastronomiczne. Uznano, że wszystkie potrawy były wyjątkowo smaczne i zasługują na wyróżnienia.

arch. Bukowiańskiego Domu Ludowego
arch. Bukowiańskiego Domu Ludowego
Protokół
Komisja w składzie:
1.Antoni Malczak
2.Elzbieta Malczak
3.Imre Molnar
4.Michał Sapeta
5.Krystyna Sapeta
oceniła 36 potraw przygotowanych przez gaździny i zakłady gastronomiczne. Jury stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych i zasługują na wyróżnienia. Komisja postanowiła przyznać równorzędne nagrody w wysokości po 50,-zł. dla:

Marii Bukowskiej- za fizoły z grulami i kapuste na maślonce
Grażynie Bukowskiej- za sałote z grulami, moskole ze spyrkom i masłe m czosnkowym
Marii Kuchta „Jutrzenka”- za smolec ze skwarkami
Gospoda „U Michałków”- za sałate warzonom z parzontkom i fizoły
Piekarni G.S. „Samopomoc Chłopska” w Bukowinie Tatrzańskiej- za pieczywo
Cukierni „Łasuch” za kołoc z syrym i grulami, placek drożdżowy z jagodami i rogaliki drożdżowe z marmoladą
Heleny Madeja - za ser owcy i zyntyce
Zofii Budz- Pensjonat „Zofijówka”- za kluski scykane ze śliwkami susonymi i kluski scykane ze skwarkami i kwaśnice
Marii Cikowskiej za moskole z bryndzom i masłem
Marii Siewruk- za kapuste parzybrode i moskol z masłym czosnkowym
Józefy Kuruc – za sałote, hałuski i fioły z grulami
Zofii Babiarz – za kwaśnice z żeberkiem i marchwianke z grólami
Anny Mrowcy – Górnik – za gulaś po góralsku
Agnieszki Mrowcy – za sałote na maślonce i moskole z Bockiem
Heleny Majerczyk- Pensjonat „Agata”- za chrust, moskole i hałuski
Zofii i Andrzeja Chowańców- Karcma „Pod Miedzom” zupa śliwkowa z hałuskami
Jana i Małgorzaty Bieniek - Pensjonat „Pod Smrekami”- kapuśniok po góralsku
Marii Rozmus- za kwaśnice
Józefa i Danuty Chowaniec – za gulaś węgierski
Kazimierza Stachonia - za gulaś węgierski

s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
0
Agulka16:21, 17 sierpnia 2009
Ino brzuchy becie mieć coroz wienkse :P
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
14
06.2025
Nie przegap!
25
05.2025
Nie przegap!
19
05.2025
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Aplikacja mobilna
Obserwuj nas
maj
19
Poniedziałek
Imieniny:Iwa, Piotra, Celestyna
Kliknij po więcej