Kultowa pizzeria prawie uratowana. Stanisław Tętnowski: "Widzę swojego następcę" - podhale24.pl
Niedziela, 22 grudnia
Imieniny: Honoraty, Zenona, Franciszki
Jabłonka
Clouds
-1°
Wiatr: 20.34 km/h Wilgotność: 70 %
Clouds
-0°
Wiatr: 21.888 km/h Wilgotność: 96 %
Rain
Wiatr: 12.816 km/h Wilgotność: 69 %
Clouds
Wiatr: 17.856 km/h Wilgotność: 63 %
Snow
-0°
Wiatr: 14.904 km/h Wilgotność: 77 %
Snow
-1°
Wiatr: 19.296 km/h Wilgotność: 85 %
Jakość powietrza
36 %
Nowy Targ
80 %
Zakopane
10 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 40 | 80 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 5 | 10 %
30.08.2021, 19:00 | czytano: 20612

Kultowa pizzeria prawie uratowana. Stanisław Tętnowski: "Widzę swojego następcę"

NOWY TARG. Wszystko wskazuje na to, że najstarsza w mieście pizzeria przy ul. Kolejowej wznowi działalność i nadal będzie serwować przysmak znany nowotarżanom od lat 80. ubiegłego stulecia. Ostateczna decyzja zapadnie prawdopodobnie już jutro.

Fot. Piotr Dobosz
Fot. Piotr Dobosz
Pizzeria „U Magdusi” - bo o niej mowa - zamknęła swoje podwoje w związku z pandemią koronawirusa w marcu ubiegłego roku. Gdy obostrzenia zelżały, lokal nie został jednak ponownie otwarty. I nie dziwota, wszak jego właściciel i jednocześnie popularyzator smaku słynnej pierwszej krakowskiej pizzy z ul. Szewskiej, Stanisław Tętnowski, ma dziś 93 lata. Lokal „U Magdusi”, nazwany tak przed laty od imienia jego wnuczki, postanowił więc wynająć. Warunek jest jeden - dzierżawca pizzę ma nadal - według receptury pana Stanisława - wyrabiać i wypiekać. To ma być ten sam smak.

Chętnych do wynajęcia i poprowadzenia lokalu było wielu, dzisiaj najstarszy nowotarski biznesmen spotkał się z kolejną ich piątką i wybrał jednego oferenta. Jest nim mieszkaniec Ostrowska, absolwent szkoły gastronomicznej, który - według słów pana Stanisława - przez 12 lat w tej właśnie branży pracował w Szkocji, zarządzając 70-osobową ekipą.
- Widzę w nim swojego następcę - mówi podhale24.pl Stanisław Tętnowski. - Zobowiązał się do serwowania tej samej pizzy, do zachowania wystroju lokalu i jego nazwy. Myślę, że już jutro będziemy mogli podpisać umowę.

Pan Stanisław z łezką w oku wspomina dziś początki działalności swojej pizzerii. W latach 80. prywatnemu przedsiębiorcy ciężko było nawet o koncesję. Pamięta, że pierwszą pizzę dla ówczesnych nowotarskich decydentów upiekła właśnie właścicielka pizzerii krakowskiej, która nowotarskiemu przedsiębiorcy pomagała zupełnie bezinteresownie i któremu przekazała recepturę swojego specjału. Tak, jak i on teraz bezinteresownie pragnie przekazać ją następcy.

Wszystko wskazuje więc na to, że pizzeria „U Magdusi” - do której przez ponad 34 lata nierzadko ustawiały się kolejki - bardzo szybko, po drobnym remoncie - amatorów smaku pierwszej krakowskiej i zarazem pierwszej nowotarskiej pizzy znowu zaprosi w swoje progi.

p/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
0
Władek22:10, 14 marca 2023
Byłem raz i nigdy więcej.
0
Sąsiad21:04, 1 marca 2023
Zapiekanki mieli dobre odkąd pamietam, ale reszta bardzo niesmaczne, stare, spalone, odgrzewane, brudno, wystrój niczym nie zachęca, napewno taniej niż wszędzie indziej.
0
tfu19:10, 31 sierpnia 2021
Gdzie można zjeść normalnie,regionalnie,tradycyjnie? Bigos,kwaśnicę,grule maszczone,moskola......? Pizza, pizza...fast foody..... .
0
Pracownik z lat 9017:16, 31 sierpnia 2021
Kiedyś to kurła tam było... Jak ktoś chciał zjeść hot-dog, a szefa nie było w lokalu to zawsze akurat "skończyły się parówki i szef poszedł kupić" ????
0
Smieszne to14:45, 31 sierpnia 2021
No beż przesady. Szlau smakowego tam nie było nigdy. Oblizywanie palców prze właściciela notoryczne. Fuuujjjj
0
miejscowy10:04, 31 sierpnia 2021
Smak pizzy w porządku niestety wystój nadaje się od dłuższego czasu do odnowienia, kultowość oczywiście zachować jednak odnowić i odświeżyć wnętrze.
0
Oldje08:37, 31 sierpnia 2021
Z tą kultową pizzernią to gruba przesada.
W latach 80-tych tam były zwykłe zapiekanki podgrzewane w elektrycznym piekarniku. Takie na pierwszy głód. Często się po nich odbijało. Nigdy nie pamiętam, żeby były kolejki, dlatego czasem tam zaglądałem, bo było zawsze mało ludzi. Nie piszę tego złośliwie, po prostu tak było.
Jak było później, nie wiem, bo przestałem do rynku chodzić, jak zlikwidowali kioski RUCHU i księgarnię.
0
Smakosz07:20, 31 sierpnia 2021
Nie wiem czym się ekscytujecie. Pizza jakości mrożonki z biedronki. Lokal obskurny, ciasny. Chodziłem tam kiedy nie było innej alternatywy. parę razy dostałem zimną pizze, która została dopiero co wyciągnięta z pieca. Pewnie została wyciągnięta gotowa z zamrażalnika i się upiekła z zewnątrz, ale zagrzać się nie zdążyła.
0
yamakay07:17, 31 sierpnia 2021
juz nie moge sie doczekac wychowalem sie na tym smaku cos pysznego
0
Skrzypek22:51, 30 sierpnia 2021
Bardzo ładnie Pan Stanisław sie zachował..:D NIech zyje i sto lat
0
Wii22:31, 30 sierpnia 2021
A czy szyneczka będzie tak samo rzucana na placek?
Pytam, bo nie wiem, na co być gotowym..... :D


Pozdrawiam....
0
Osiol22:08, 30 sierpnia 2021
No nowy najemca powinien też głodową stawkę ptacownicza utrzymać aby było po staremu he he he he he he he
0
Radek Radecki21:44, 30 sierpnia 2021
Ejjj , przecież nigdzie niejest napisane ze tam będzie 70 osób pracować .
No weź pan apsurdalny przeczytaj dokładnie .
0
&21:41, 30 sierpnia 2021
jak byłem młody ,to zawsze tam na chamburgery chodziziłem...WYBORNE.a ta pizza taka sobie
0
Logiczny21:28, 30 sierpnia 2021
Najlepsza pizza w mieście na szybko. Narzekania ludzi na higiene itd. w d... się poprzewracalo. Proponuję odwiedzić zaplecze mcdonalda. Przaśna pani która podawala pizze miła i sympatyczna smaczna colka z kubka plastikowego. Nie wiem czy zdolaja odtworzyc to co było ale jedyno jest pewne żałuję każdego dnia że nie bywałem częściej. Da grassa i inne toscanie sie kryja
0
Absurdalny20:54, 30 sierpnia 2021
Nowy najemca teraz będzie zarządzał znowu 70-osobową ekipą, 2 do wypieku, 68 do roznoszenia.
No chyba, że zrobi linię produkcyjną, 5000 pizz dziennie, ale wtedy ta linia chyba albo zaczynać, albo kończyć się będzie na ulicy.
0
Qwerty20:47, 30 sierpnia 2021
Oby tylko nie zmienili przepisu i kultowego wnętrza .
0
Remik20:36, 30 sierpnia 2021
Jak wystrój wnętrza będzie stary to wszystko będzie niesmaczne .
0
wszystkiego najlepszego20:35, 30 sierpnia 2021
Panie Stanisławie - życzymy z małżonką nie 100 lat , a dwa razy tyle w zdrowiu .
0
PODHALAN20:25, 30 sierpnia 2021
cena i stara receptura i odwiedziny Pana Tetnowskiego! i w koncu bede szczesliwy :D
0
Smakosz20:06, 30 sierpnia 2021
Dwa tyg, temu wspominałem tę pizzę, talerzyk, serwetka,ehhh czekam na otwarcie z niecierpliwością
0
Partyzant20:01, 30 sierpnia 2021
Super wiadomość, tylko żeby higiena była na wyższym poziomie niż poprzednio. Czystość w tej pizzerii była tylko z nazwy, ale może dlatego ta pizza miała tak wyjątkowy smak? Trzymam kciuki, aby tradycja była kultywowana cały czas. Ta pizza ma grono wielbicieli.
0
SUBZERO HC19:37, 30 sierpnia 2021
Jak bedzie stara receptura to wszystko bedzie cacy!
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
27
12.2024
Nie przegap!
31
12.2024
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas