W konkursie udział wzięło 8 kandydatek z Podhala: Anna Bąk z Dzianisza, Dorota Bukowska z Bukowiny Tatrzańskiej, Janina Czernik z Białego Dunajca, Dorota Jaróg z Maruszyny, Małgorzata Mrowca z Bukowiny Tatrzańskiej, Anna Skupień z Poronina, Maria Topór z Gliczarowa Górnego, Halina Zadora z Brzegów i Małgorzata Mrowca z Bukowiny Tatrzańskiej, które zaprezentowały swoje umiejętności w następujących konkurencjach: skrobanie gruli (czyli obieranie ziemniaków na czas), rozpoznanie warzyw po nasionach, ubijanie piany z białek na sztywno trzepaczką, przyszywanie guzików. Prawdziwa gaździna powinna też być paradna, dlatego kandydatki prezentowały się w solu góralskim, tu wymagana była wiedza jak prawidłowo go zakładać i na jakie okazje służył. Ostatnią konkurencją był pokaz umiejętności. Kandydatki na Gaździnę Roku mogły zaprezentować swój śpiew, taniec, rękodzieło lub inne talenty i zdolności.
Wszystkie kandydatki zaprezentowały bardzo wysoki poziom swoich umiejętności. Mimo, że konkurowały ze sobą, na scenie czuć było wzajemną sympatię i dobrą zabawę.
Jury w składzie: Jacek Andrzej Nowak – wójt gminy Biały Dunajec, Ryszard Bocheńczak – sołtys Gliczarowa Górnego, Maria Kuchta – radna Powiatu Tatrzańskiego, Sołtys Bukowiny Tatrzańskiej, Paweł Skupień – prezes Związku Podhalan o/Gliczarów Górny, Janina Skupień – regionalistka, laureatka Marki Tatrzańskiej i Gaździna Roku 2016, Wioleta Galica – Nośwarniyjso Górolecka 2023 ogłosiło, że:
- Gaździną Drycnom 2023 została Maria Topór
- Gaździną Zdolną 2023 została Halina Zadora
- Gaździną Siumnom 2023 została Dorota Jaróg
- Gaździną Ryktownom 2023 została Anna Bąk
Gaździnom Roku 2023 ogłoszono Janinę Czernik.
Wszystkim Gaździnom dziękujemy za udział i gratulujemy odwagi, umiejętności oraz podtrzymywania i kultywowania tradycji góralskich.
organizatorzy, opr.s/
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas