Uczniowie "Hotelarza" w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego (zdjęcia) - podhale24.pl
Sobota, 21 grudnia
Imieniny: Tomasza, Piotra, Tomisława
Czarny Dunajec
Clouds
-2°
Wiatr: 7.38 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
-2°
Wiatr: 7.992 km/h Wilgotność: 96 %
Clear
-1°
Wiatr: 6.66 km/h Wilgotność: 89 %
Clouds
-0°
Wiatr: 6.408 km/h Wilgotność: 88 %
Clear
-1°
Wiatr: 6.084 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
-5°
Wiatr: 6.012 km/h Wilgotność: 94 %
Jakość powietrza
24 %
Nowy Targ
36 %
Zakopane
30 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 15 | 30 %
19.12.2024, 21:42 | czytano: 533

Uczniowie "Hotelarza" w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego (zdjęcia)

Uczniowie zakopiańskiego Zespołu Szkół Hotelarsko-turystycznych - Bartosz Skupień i Jakub Dziubas (klasa 4G) pod opieką Małgorzaty Karpiel oraz Rafała Dorociuka wzięli udział w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego podczas Targów Ekogala Rzeszów 2024.

arch. szkoły
arch. szkoły
Ekogala to międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. a towarzyszący im od samego początku konkurs współorganizowany przez Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

W tej edycji tematem przewodnim konkursu była pierś z kaczki typu mularda węgierska "Magret de canard". Uczniowie mieli za zadanie przygotować osiem porcji dania głównego z wykorzystaniem piersi z kaczki, czerwonej kapusty, rodzynek, imbiru i sosu demi-glace oraz osiem porcji deseru talerzowego z dowolnych owoców jagodowych, białej czekolady i wanilii. Potrawę konkursową należało przygotować z zastosowaniem technik zachowujących wysoką wartość odżywczą produktów - i to wszystko w czasie 90 minut.

Jury profesjonalne oceniało w skali 100 pkt. a techniczne 50 pkt.

W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych drużyn z różnych szkół gastronomicznych w Polsce, na Słowacji i w Ukrainie.

"Udało się... ciężka praca, próbne przeroby, analizy, dyskusje. Było warto. Zasłużone II miejsce i największy progres w pracy zespołu od zeszłego roku w ocenie jury! Danie główne - kaczka w jeziorze smaku, deser - biała nie tylko czekolada oraz wspaniała współpraca chłopaków i mamy" - czytamy w komentarzu.

źródło: ZSHT, s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
22
12.2024
Nie przegap!
22
12.2024
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas