Zdrowy chleb - smakowita akcja w nowotarskim ZSCKR (zdjęcia) - podhale24.pl
Poniedziałek, 29 kwietnia
Imieniny: Piotra, Rity, Angeliny
Zakopane
Clouds
20°
Wiatr: 3.852 km/h Wilgotność: 46 %
Clouds
20°
Wiatr: 5.796 km/h Wilgotność: 68 %
Clouds
21°
Wiatr: 1.08 km/h Wilgotność: 44 %
Clouds
21°
Wiatr: 0.396 km/h Wilgotność: 40 %
Clouds
21°
Wiatr: 9.756 km/h Wilgotność: 47 %
Clouds
20°
Wiatr: 5.076 km/h Wilgotność: 54 %
Jakość powietrza
60 %
Nowy Targ
54 %
Zakopane
36 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 30 | 60 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 27 | 54 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
30.10.2010, 13:47 | czytano: 2110

Zdrowy chleb - smakowita akcja w nowotarskim ZSCKR (zdjęcia)

NOWY TARG. Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Suskiego wspaniale zakończyli akcję pod hasłem "Tydzień Żytniego Chleba pieczonego na zakwasie". Upiekli kilkadziesiąt bochenków według przeróżnych przepisów. Takim wypiekom nie sposób się oprzeć.

arch. szkoły
arch. szkoły
Szkołą akcję promującą zdrowy chleb zorganizowała po raz drugi. Myślą przewodnią było motto "Naucz się być świadomym konsumentem – kupuj tylko zdrowy chleb". - Uczniowie zostali zapoznani z walorami odżywczymi, zdrowotnymi i smakowymi chleba produkowanego z mąki żytniej i na zakwasie. Młodzież klas gastronomicznych w trakcie zajęć uczyła się wypieku chleba. Część uczniów odwiedziła miejscowe piekarnie zbierając informacje o wypiekanych tam chlebach. Inni poszukiwali domostw, w których wypieka się chleb tradycyjnymi metodami w tradycyjnym piecu - informuje dyrektor szkoły Marian Nowak.

Podsumowaniem Tygodnia Chleba Żytniego była degustacja, przygotowana przez uczniów klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. - Przygotowano pieczywo na zakwasie i żytnie, razowe, pszenno – żytnie, żytnio – pszenne z dodatkiem mąki orkiszowej oraz gryczanej. Do ciasta dodawano kminek, len, czarnuszkę, słonecznik, dynię, sezam, płatki zbożowe. Dodatkami do pieczywa były różnego rodzaju smalce, twarogi, masło z maślanką, smażona śmietana. Wystawie i degustacji pieczywa towarzyszyły liczne materiały informacyjne, w których zebrano istotne wiadomości przydatne każdemu konsumentowi - dodają organizatorzy.

Przedstawiono także program artystyczny zatytułowany "Jak drzewiej bywało", czyli tajniki wypieku chleba. Objaśniono do czego służyły i jak wyglądały: dzieża, łopata, niecka, ożóg, kosior, pomiotło, kosiatka.

- Wypieki uczniów uzyskały wysoką ocenę i z powodzeniem konkurowały z chlebem eksponowanym przez piekarnie. Specyficzny smak chleba na zakwasie wzbudził podziw u ludzi młodych, którzy go dopiero poznali. Dla innych było to wspomnienie smaku zapamiętanego z dzieciństwa. Mimo, że "Tydzień Chleba Żytniego" już minął, zainteresowanie chlebem na zakwasie nie minęło. Oznacza to, że powiększyliśmy rzesze świadomych konsumentów - podsumowuje dyrektor Nowak.

opr. s/

Zdjęcia - arch. szkoły
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas