Smakowite podsumowanie praktyk w ZSCKR w Nowym Targu (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 28 marca
Imieniny: Anieli, Renaty, Kastora
Czarny Dunajec
Rain
Wiatr: 2.016 km/h Wilgotność: 95 %
Rain
Wiatr: 2.196 km/h Wilgotność: 94 %
Rain
Wiatr: 2.952 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
Wiatr: 1.296 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
11°
Wiatr: 4.86 km/h Wilgotność: 89 %
Clouds
Wiatr: 4.176 km/h Wilgotność: 97 %
Jakość powietrza
120 %
Nowy Targ
12 %
Zakopane
22 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 60 | 120 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 6 | 12 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 11 | 22 %
02.03.2011, 20:31 | czytano: 2065

Smakowite podsumowanie praktyk w ZSCKR w Nowym Targu (zdjęcia)

NOWY TARG. W Zespole Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Suskiego odbyło się podsumowanie praktyk zawodowych uczniów z klasy III Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.

arch. szkoły
arch. szkoły
Uczniowie przebywali 4 tygodnie na praktykach w12 różnych zakładach gastronomicznych. Przedstawiciele wszystkich zakładów zostali zaproszeni indywidualnie przez uczniów, którzy odbywali u nich praktyki.

- 12 uczniów tej klasy w trakcie podsumowania praktyk zaprezentowało swoje umiejętności wykonując wybrane przez siebie potrawy. Należy podkreślić także zaangażowanie niektórych zakładów a w szczególności Restauracji Kaprys i Mauritiana z Nowego Targu, których przedstawiciele zaszczycili nasze spotkanie swoją obecnością. Praktykanci z Kaprysu wykonali takie potrawy jak: naleśniki z serem, pierożki ruskie, placki ziemniaczane po węgiersku, a z Mauritiany zapiekany ser camembert z żurawiną i oryginalną potrawę o nazwie „tacos” - podsumowuje dyrektor Marian Nowak.

Oceny prac i jakości potraw dokonywali instruktorzy z zakładów gastronomicznych, dyrektor Marian Nowak wraz z zastępcami tj. Stanisławą Bulandą i Agnieszką Topolnicką i nauczyciele przedmiotów zawodowych.

W opinii oceniających uczniowie zaprezentowali wysoki poziom, wykazali się umiejętnościami organizacyjnymi, umieli ładnie zaprezentować wykonane potrawy, o czym świadczą zdjęcia prezentacyjnych stołów z potrawami.

W trakcie spotkania z przedstawicielami lokali gastronomicznych wymieniono doświadczenia, przekazano uwagi i propozycje dotyczące dalszej współpracy w kształceniu zawodowym.

Jak dodaje Halina Galas przyjęto następujące propozycje: wpisanie na stałe w harmonogram imprezy „Prezentacja potrawy, której nauczyłem się wykonywać na praktyce”, spotkania nauczycieli i opiekunów praktyk, udział przedstawicieli zakładów gastronomicznych w lekcjach i przeprowadzenie pokazu produkcji różnych atrakcyjnych potraw.

A o potrawach mówiono:
- nigdzie nie ma takiej szarlotki, którą podaje się w pucharze na gorąco z lodami;
- camembert panierowany z żurawiną ; bardzo smaczny, ale jak pięknie podany
- polędwiczki smażone w sosie ziołowym; aromat ziół wzmagał apetyt
- tacos- tajemnica zawodowa otrzymywania ciasta i całej potrawy.
- pierożki z prawdziwymi skwarkami, naleśniki –palce lizać,
- cudne rogaliki do kawy.

Zdj. arch. szkoły
opr. s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas