Innowacyjnym przedsięwzięciem niewielkiej grupy uczniów Zespołu Szkół we Frydmanie okazało się przygotowanie kulinarnej broszury zawierającej tradycyjne przepisy mieszkańców Frydmana.
Na podstawie wnikliwych rozmów z najstarszymi mieszkańcami wsi, a także wiedzy wyniesionej z domu rodzinnego, grupa uczniów w składzie: Lena Brzyżek, Anna Iglar, Patrycja Pietraszek, Anna Brynczka, Sara Dudas, Laura Miechura i Bartłomiej Kutarnia pod opieką nauczyciela języka polskiego Marii Magdaleny Kulikowskiej przez okres kilku miesięcy pracowała nad kształtem i obudową regionalnej książki kucharskiej.
Wbrew pozorom nie była to łatwa praca, ponieważ polegała na badaniu przeszłości poprzez wnikliwe obserwacje. Młodzież, zaciekawiona tematyką, a zarazem poznawczym charakterem pracy, podjęła trud realizacji, który zaowocował ciekawymi wytworami. Dodatkowo frydmańska młodzież w ramach Konkursu wiedzy o Frydmanie i okolicy przygotowała poczęstunek złożony z niektórych tradycyjnych potraw Frydmana. Ta część projektu wymagała od uczniów najwięcej pracy. Na stole znalazły się takie dania jak: „macianka”, „kwaśnica na wędzonym żeberku”, „chrzon”, „moskole”, „gałuski”, czy „pampuski”.
Wszyscy, którzy mieli okazję spróbować specjałów kuchni frydmańskiej, byli zachwyceni, młodzież zaś czuła satysfakcję z dobrze wykonanego projektu.
źródło: szkoła
Skontaktuj się z nami
+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas