„Brązowa patelnia” Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla ZSCKR Nowy Targ - podhale24.pl
Środa, 8 maja
Imieniny: Stanisława, Lizy, Dezyderii
Rabka Zdrój
Clouds
15°
Wiatr: 13.464 km/h Wilgotność: 47 %
Clouds
14°
Wiatr: 16.308 km/h Wilgotność: 45 %
Clouds
15°
Wiatr: 13.464 km/h Wilgotność: 48 %
Clouds
14°
Wiatr: 15.948 km/h Wilgotność: 46 %
Clouds
13°
Wiatr: 14.976 km/h Wilgotność: 51 %
Clouds
14°
Wiatr: 9.36 km/h Wilgotność: 52 %
Jakość powietrza
24 %
Nowy Targ
20 %
Zakopane
24 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
18.05.2016, 21:38 | czytano: 1283

„Brązowa patelnia” Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla ZSCKR Nowy Targ

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie /woj. warmińsko – mazurskie/ odbyła się V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Smaki wsi”. Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem: „Zapomniane potrawy regionalne”.

arch. szkoły
arch. szkoły
Tradycyjnie już do Karolewa udali się przedstawiciele z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu , aby powalczyć o „Patelnię „ Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Łącznie w konkursie udział wzięło 25 drużyn. Młodzież przygotowała potrawy charakterystyczne dla swojego regionu, a następnie serwowała je w strojach regionalnych.

Uczniowie z ZSCKR Nowy Targ prezentowali w Karolewie dwie potrawy:
„Cakla w miodzie z hałuskami” – potrawa przygotowana przez Krystynę Bizub i Jakuba Gogolę z zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz – opiekun p. Józef Bąbol.
„Policzki wołowe podane z korpielem w kompozycji młodej marchewki i chipsem z siemia lnianego” - czyli duszone w winie policzki wołowe z pieczoną brukwią i marchwią oraz chipsem z siemia lnianego – potrawa przygotowana przez Kamilę Antolak i Piotra Żelazko z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – opiekun p. Robert Stanek.

Z radością i dumą informujemy, iż w tegorocznej edycji konkursu III miejsce i brązową patelnię zdobyła drużyna z ZSCKR w Nowy Targ za potrawę - „Policzki wołowe podane z korpielem w kompozycji młodej marchewki i chipsem z siemia lnianego”.

Obok statuetki brązowej patelni zwycięzcy otrzymali dyplomy oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Warto podkreślić fakt, iż zmaganiom konkursowym towarzyszyły spotkania integracyjne. Uczestnicy zostali zaproszeni do Giżycka, na rejs statkiem, a także odwiedzili Świętą Lipkę, gdzie zwiedzili kościół i wysłuchali koncertu organowego.
Chociaż droga daleka, to za rok z radością znowu wybierzemy się do Karolewa, bo „MAZURY ugościły GÓRY jak się patrzy”.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
jakub19:46, 20 maja 2016
od kiedy policzki wołowe duszone z korpielem to zapomniana potrawa z Podhala , pochodze z rodziny kucharzy i rzeżnikow ale jak zyje nie słyszałam l o takiej tradycji, BZDURA NA RESORAcH
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas