Przedsmak Świąt Wielkanocnych w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 02 maja
Imieniny: Zygmunta, Atanazego, Anatola
Jabłonka
-
brak pomiaru
Clouds
13°
Wiatr: 4.392 km/h Wilgotność: 58 %
Clouds
13°
Wiatr: 6.444 km/h Wilgotność: 80 %
Clouds
14°
Wiatr: 5.94 km/h Wilgotność: 78 %
Clouds
Wiatr: 9.144 km/h Wilgotność: 79 %
Clouds
Wiatr: 8.28 km/h Wilgotność: 81 %
Jakość powietrza
38 %
Nowy Targ
52 %
Zakopane
52 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 19 | 38 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 26 | 52 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 26 | 52 %
30.03.2018, 14:24 | czytano: 910

Przedsmak Świąt Wielkanocnych w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej. Aby poczuć świąteczny klimat Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu zorganizował „Festiwal mazurków, babek i baranków wielkanocnych”.

arch. szkoły
arch. szkoły
Uroczystego otwarcia Festiwalu dokonał dyrektor szkoły Marian Nowak, który złożył przybyłym gościom i całej społeczności szkolnej serdeczne życzenia wielkanocne oraz odczytał specjalny list gratulacyjny od Krzysztofa Jurgiela - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Halina Galas wprowadziła wszystkich uczestników spotkania w świat tradycyjnych i nowoczesnych wypieków wielkanocnych.

Mazurki, babki i babeczki kusiły zapachem, pięknymi kolorami ale przede wszystkim były ucztą dla podniebienia. Smakowały wybornie. W końcu nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez babki. Na Kokoszkowie królowały pięknie udekorowane tradycyjne babki z ciasta drożdżowego parzonego, ale również te współczesne z ciasta biszkoptowo – tłuszczowego.

Tematem przewodnim festiwalu był oczywiście mazurek. Zaprezentowano go w różnych wielkościach i kształtach. Warto podkreślić fakt , iż mazurek to polska specjalność.

Mazurki to ciasta kruche pieczone na płaskich blachach. Nie powinny być grube, dlatego ciasto mazurkowe kładzie się na blachę nie grubiej niż „na palec”. Tym bardziej, że dla wielu mazurków jest to tylko podstawa - podkład pod masę, słodki lukier i bakalie czy odsączoną konfiturę z moreli lub wiśni, nakładane na wierzch kruchego placka.
Wszyscy obecni zachwycali się niepowtarzalnym smakiem i imponującą dekoracją prezentowanych mazurków. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również specjalnie przygotowana pascha owocowa i bakaliowa, który to wyrób również należy do tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Cała impreza odbyła się w holu korytarza szkolnego w podwojach nowo otwartej kawiarni, w której szkolne baristki /na świeżo po kursie baristy/ serwowały gościom różne rodzaje kaw z indywidualnym zdobieniem. Kawa była doskonałym uzupełnieniem słodyczy wielkanocnych wypieków.

Na zakończenie goście spotkania otrzymali tradycyjne baranki wraz ze świątecznymi życzeniami dla ich rodzin i bliskich. Niech wielkanocny stół pachnący święconką stanie się okazją do zgody i miłości.

I edycję „Festiwalu Mazurków” przygotowali uczniowie klas gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli: Haliny Galas, Doroty Kościelniak, Reginy Leja, Teresy Wrocławiak.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas