W konkursie udział wzięła młodzież z Polski , Hiszpanii, Rumunii i Węgier.
Organizatorem SMAKU GOŚCINNOŚCI 2018 był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. Patronat honorowy nad konkursem sprawowali: Marszałek Województwa Małopolskiego, Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Barbara Nowak Małopolski Kurator Oświaty.
Organizatorzy konkursu podkreślają, iż Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. Województwo Małopolskie poszukuje możliwości podniesienia wartości tych produktów, które przyczyniają się do stworzenia różnorodności i stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich.
Drużyna z ZSCKR Nowy Targ przygotowała następujące potrawy:
Zakąska: „Małże Św. Jakuba z pianką z fasoli Jaś i pudrem paprykowym”.
Danie główne: „Polędwiczka wieprzowa ułożona na puree z fasoli w kompozycji kurek i pak – choy.
Uczniowie z Nowego Targu otrzymali specjalne wyróżnienie za innowacyjną potrawę. Do konkursu przygotowywał ich p. Robert Stanek – mistrz kuchni w ZSCKR Nowy Targ.
Celem konkursu było przede wszystkim promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, a gościem specjalnym był Robert Makłowicz.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas