„Fasola Piękny Jaś” i drużyna z ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia) - podhale24.pl
Poniedziałek, 6 maja
Imieniny: Judyty, Juranda, Benedykty
Czarny Dunajec
Clouds
19°
Wiatr: 11.196 km/h Wilgotność: 55 %
Clouds
19°
Wiatr: 12.672 km/h Wilgotność: 64 %
Clouds
20°
Wiatr: 10.044 km/h Wilgotność: 56 %
Clouds
20°
Wiatr: 10.116 km/h Wilgotność: 58 %
Clouds
21°
Wiatr: 4.176 km/h Wilgotność: 60 %
Clouds
20°
Wiatr: 8.1 km/h Wilgotność: 52 %
Jakość powietrza
70 %
Nowy Targ
54 %
Zakopane
20 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 35 | 70 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 27 | 54 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
24.04.2018, 22:00 | czytano: 1338

„Fasola Piękny Jaś” i drużyna z ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

W Myślenicach odbył się IV Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „SMAK GOŚCINNOSCI 2018”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu była „ Fasola Piękny Jaś”. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu reprezentowała drużyna damsko - męska z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Weronika Waniczek i Jakub Stanek.

arch. szkoły
arch. szkoły
W konkursie udział wzięła młodzież z Polski , Hiszpanii, Rumunii i Węgier.

Organizatorem SMAKU GOŚCINNOŚCI 2018 był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. Patronat honorowy nad konkursem sprawowali: Marszałek Województwa Małopolskiego, Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Barbara Nowak Małopolski Kurator Oświaty.

Organizatorzy konkursu podkreślają, iż Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. Województwo Małopolskie poszukuje możliwości podniesienia wartości tych produktów, które przyczyniają się do stworzenia różnorodności i stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich.

Drużyna z ZSCKR Nowy Targ przygotowała następujące potrawy:
Zakąska: „Małże Św. Jakuba z pianką z fasoli Jaś i pudrem paprykowym”.
Danie główne: „Polędwiczka wieprzowa ułożona na puree z fasoli w kompozycji kurek i pak – choy.

Uczniowie z Nowego Targu otrzymali specjalne wyróżnienie za innowacyjną potrawę. Do konkursu przygotowywał ich p. Robert Stanek – mistrz kuchni w ZSCKR Nowy Targ.

Celem konkursu było przede wszystkim promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, a gościem specjalnym był Robert Makłowicz.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
K.10:11, 25 kwietnia 2018
Pogratulować! Życzę dalszych sukcesów i wytrwałości w rozwijaniu pasji :-)
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas