Uczniowie z klas gastronomicznych: Maciej Walkosz, Oskar Waksmundzki oraz Mikołaj Leja pod fachowym nadzorem Roberta Stanka przygotowali na szkolnej kuchni, a następnie serwowali w Zaskalu potrawy:
- krem z kwaśnicy podany z jagnięciną i piaskiem orzecha włoskiego
- królik w otulinie z boczku (sous-vide)
- moskal z masłem estragonowo - czosnkowym
- łopatka wędzona podana z sosem żurawinowym i chrzanowym
Oczywiście do degustacji nie mogło zabraknąć również swojskiego chleba ze smalcem.
Dyrektor Marian Nowak, który towarzyszył przedstawicielom szkoły w Zaskalu, jest dumny z faktu, iż wszystkie serwowane potrawy przyrządzono na szkolnej kuchni; wyposażonej w nowoczesny sprzęt do nauki zawodu. Warto podkreślić, iż nauczyciele i uczniowie szkoły zawsze chętnie promują polską kuchnię tradycyjną, której smak ubogacają nowinkami ze świata kulinarnego.
Tradycja w parze z nowoczesnością gości na talerzach przyszłych mistrzów kulinarnych z Kokoszkowa.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas