Sobota, 23 marzec 2019, Imieniny: Oktawiana, Pelagii, Zbisława
Szczawnica i okolice
Clouds
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 52
Clouds
10°
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 52
Clouds
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 52
Clear
Wiatr: 3.6 km/h Wilgotność: 71
Clouds
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 52
Clouds
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 45
Jakość powietrza
Nowy Targ
Umiarkowana
Zakopane
Umiarkowana
21.12.2018, 17:40 | czytano: 550

Kulinarne zwyczaje wigilijne ZSCKR (zdjęcia)

arch. szkoły

NOWY TARG. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego miał miejsce finał Szkolnego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Kulinarne zwyczaje wigilijne z różnych regionów Polski”. W tym dniu na stole wigilijnym pojawiło się 30 potraw przygotowanych przez uczniów.

W konkursie brało udział 15 dwuosobowych zespołów z klas o profilu gastronomicznym. Na specjalnie przygotowanych wigilijnych stołach gościły: m.in. gołąbki postne, kasza z grzybami, wieniec drożdżowy, zupa grzybowa z łazankami, pieczone pierogi z kapustą i grzybami, krokiety wigilijne, kluski z makiem, kutia, barszcz postny z kołdunami grzybowymi, dzyndzałki, makówka, sałatka wigilijna , pierniki, galaretka śledziowo-jarzynowa, piernik przekładany. Warto podkreślić fakt, iż wszystkie potrawy zostały pięknie udekorowane i profesjonalnie podane.

Komisja konkursowa w składzie: Marian Nowak – dyrektor szkoły oraz nauczyciele Halina Galas i Anna Marko, nie miała łatwego zadania. Zgodnie z regulaminem konkursu ocenie podlegał smak i sposób podania oraz sposób przekazania krótkiej informacji na temat tradycji przygotowanej wigilijnej potrawy.

Zwycięską drużyną okazały się uczennice: Małgorzata Zagata i Gabriela Markowicz z klasy II a technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, które podały żur grzybowy z ziemniakami i placek Królewski.
Nagrodzeni zostali również zespoły, których potrawy szczególnie przypadły do gustu i smaku komisji: Justyna Sarna i Radosław Górka za kapustę z grochem i wigilijną roladę biszkoptową, Jakub Stanek i Jakub Pyzowski za zupę rybną i krajankę piernikową. Wyróżnienie w konkursie otrzymały: Weronika Sączek i Monikę Sąder, które przygotowały i podały śledzie wigilijne i moczkę.

Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród odbyło się podczas uroczystego Apelu Wigilijnego. Wszystkie przygotowane potrawy konkursowe degustowali nauczyciele i pracownicy szkoły na tradycyjnym spotkaniu wigilijnym w szkole.

W okresie świątecznym na Kokoszkowie szczególnie cieszył zapach pierników, które kojarzą się nam wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia ... na które czekamy cały rok.

Organizatorzy konkursu: Regina Leja, Dorota Kościelniak, Teresa Wrocławiak i Halina Galas.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
galeria zdjęć
najnowsze informacje
dodaj komentarz
regulamin
Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd.
Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).
reklama
kursy walut
boks reklamowy
miejsce na reklamę
reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamknij