„Przegrzebki po góralsku” na konkursie w Krakowie (zdjęcia) - podhale24.pl
Piątek, 19 kwietnia
Imieniny: Adolfa, Tymona, Pafnucego
Rabka Zdrój
Clouds
-0°
Wiatr: 7.056 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
-0°
Wiatr: 7.416 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
-0°
Wiatr: 7.524 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 7.452 km/h Wilgotność: 91 %
Clouds
Wiatr: 6.192 km/h Wilgotność: 91 %
Clouds
-1°
Wiatr: 5.472 km/h Wilgotność: 93 %
Jakość powietrza
22 %
Nowy Targ
26 %
Zakopane
32 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 11 | 22 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 16 | 32 %
04.12.2019, 16:26 | czytano: 1181

„Przegrzebki po góralsku” na konkursie w Krakowie (zdjęcia)

Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu reprezentowali szkołę w Małopolskim Konkursie Kulinarnym "Stół pięknie nakryty – kuchnia europejska na krakowskim stole”.

arch. szkoły
arch. szkoły
Już po raz XVI organizatorem tego konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie.

Celem konkursu był rozwój umiejętności zawodowych uczniów oraz łączenie kulinarnych tradycji z nowoczesnością. Wszystkie potrawy, desery i napoje musiały być wykonane w całości podczas konkursu.
Konkurs odbywał się w trzech kategoriach:
● kucharz,
● kelner – barman,
● cukiernik.

W tegorocznej edycji tego prestiżowego konkursu naszą szkołę w dwóch konkurencjach reprezentowali:
1. Mateusz Furczoń z klasy III Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz. W konkurencji „kucharz” Mateusz przygotował zakąskę z owoców morza – przegrzebek o nazwie „Przegrzebki po góralsku”. Były to przegrzebki w otulinie z boczku i oscypka ułożone na moskolu i skąpane w emulsji żurawinowej.
2. Małgorzata Kowalcze z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. W konkurencji „cukiernik” Małgorzata wykonała deser z wykorzystaniem maki kokosowej o nazwie „Słodki smak Europy z nutą małopolskiej tradycji”. Był to bezowy torcik przełożony kremem na bazie włoskiego serka Mascarpone i tradycyjnej białej czekolady Wedel, podany na sosie porzeczkowym w towarzystwie praliny z bundzem.
Poziom konkursu, jak przyznali sami organizatorzy, z roku na rok jest coraz wyższy, a uczestnicy bardziej przypominają już profesjonalistów aniżeli uczniów szkół gastronomicznych.

Dzięki doskonałemu przygotowaniu i regulaminowemu podejściu do konkursowych założeń uczniowie ZSCKR Nowy Targ zajęli w tym roku wysokie miejsca.

Mateusz zajął III miejsce w konkurencji kucharz, a Małgorzata zajęła V miejsce w konkurencji cukiernik.

"Po raz kolejny już udowodniliśmy, że pomimo, iż cenimy kuchnię tradycyjną, to potrafimy również znakomicie naleźć się np. w temacie owoców morza. Potwierdzeniem tego jest właśnie wysokie III miejsce Mateusza. Połączenie tradycji, nowoczesności oraz wykwintności to wielkie zalety potraw przygotowywanych na Kokoszkowie. Nasza szkolna kuchnia tętni życiem i śmiało możemy pokusić się o stwierdzenie, iż jest to „kuchnia świata”. Uczniów do konkursu przygotowali pan Robert Stanek oraz pan Łukasz Fudala" - komentuje szkoła.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas