Niedziela, 06 grudzień 2020, Imieniny: Mikołaja, Jaremy, Leontyny
Czarny Dunajec i okolice
Clouds
Wiatr: 20.52 km/h Wilgotność: 70
Clouds
Wiatr: 20.52 km/h Wilgotność: 70
Clouds
Wiatr: 20.52 km/h Wilgotność: 70
Clouds
Wiatr: 1.62 km/h Wilgotność: 80
Clouds
Wiatr: 20.52 km/h Wilgotność: 70
Clouds
Wiatr: 20.52 km/h Wilgotność: 70
Jakość powietrza
Nowy Targ
Zła
Zakopane
Bardzo dobra
Rabka-Zdrój
Dostateczna
Aktualna sytuacja na Podhalu Koronawirus Ogłoszenia drobne i komunikaty
19.11.2020, 21:19 | czytano: 1590

"Góralski comber na moskolu"

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu wziął udział w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Zespół składający się z dwóch uczniów z klasy III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo profesjonalnie podszedł do zadania konkursowego. Uczniowie Kamil Wójtowicz i Jakub Woźniak wspólnie opracowali przepis kulinarny na „Góralski comber na moskolu” i tak uzasadnili wybór produktów:

„ …jagnięcina podhalańska to produkt, który w 2008 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Produkty mięsne” w województwie małopolskim. Jagnięcina ma specyficzny delikatny smak i od zawsze gościła na stołach w naszym regionie. Góralski oscypek i bryndza podhalańska to produkty regionalne chronione przez prawo unijne…..”.

Potrawa przygotowana przez naszych szkolnych mistrzów kulinarnych, a właściwie przepis i zdjęcia potrawy zostały wysoko ocenione przez Komisję Konkursową i zakwalifikowaliśmy się do ścisłego finału konkursu, który odbędzie się w I kwartale 2021 r.

ZSCKR Nowy Targ uplasował się w ścisłej czołówce. Dziesięć najlepszych szkół z całej Polski wkrótce weźmie udział w III etapie konkursu tj. w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Uczniowie potrawę do konkursu przygotowali w oparciu o fachowe porady szkolnego mistrza sztuki kulinarnej p. Roberta Stanka.

Organizator konkursu to Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz Stowarzyszeniem „Polska Inicjatywa Kulinarna” Mrzezino. Natomiast wykonawca konkursu to Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.

ZSCKR Nowy Targ, oprac. r/
najnowsze informacje
komentarze
Smok20:45, 20 listopada 2020
Tragedia, idiotyzm ostatni! Kto to widział na kamieniach serwować jedzenie? Jadłeś jeden z drugim z tego, co to wymyśliłeś? Ja jadłem. T R A G E D I A.

No i jest tego mase na tym talerzu, noworodek by się nażarł.

Kiedy zaczniemy w konkursach robić jedzenie zdrowe i do syta?
K.08:55, 20 listopada 2020
Gratulacje. Idźcie za ciosem, celujcie w dalsze sukcesy..!
dodaj komentarz
regulamin
Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd.
Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).
reklama
kursy walut
reklama
reklama
boks reklamowy
miejsce na reklamę
Pod naszym patronatem
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas
Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamknij