W tym szczególnym czasie łączy nas….chleb (zdjęcia) - podhale24.pl
Piątek, 29 marca
Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Jabłonka
Clouds
11°
Wiatr: 15.12 km/h Wilgotność: 64 %
Clouds
12°
Wiatr: 16.272 km/h Wilgotność: 63 %
Clouds
14°
Wiatr: 12.42 km/h Wilgotność: 58 %
Clouds
13°
Wiatr: 12.996 km/h Wilgotność: 56 %
Clouds
15°
Wiatr: 17.712 km/h Wilgotność: 59 %
Clouds
12°
Wiatr: 16.632 km/h Wilgotność: 73 %
Jakość powietrza
10 %
Nowy Targ
16 %
Zakopane
24 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 5 | 10 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 8 | 16 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
23.11.2020, 16:53 | czytano: 2162

W tym szczególnym czasie łączy nas….chleb (zdjęcia)

Aby tradycji stało się zadość Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu w tym roku również przystąpił do akcji „Tydzień Chleba na Zakwasie” w ramach kampanii organizowanej przez Fundację Dobre Życie.

arch. szkoły
arch. szkoły
Ze względu na epidemię koronawirusa tegoroczna uroczystość przybrała nieco inną formę. Zamiast tradycyjnego wypieku swojskiego chleba na szkolnej kuchni organizatorzy ogłosili konkurs dla uczniów pod hasłem „Bądź świadomym konsumentem dla własnego zdrowia”.

Do udziału w konkursie zgłosiło się siedem dwuosobowych drużyn. Zgodnie z regulaminem konkursu zadaniem uczestników było przedstawienie w dowolnej formie (prezentacja, film, plakat, reklama itp.) walorów zdrowotnych i odżywczych chleba na zakwasie, jego procesu produkcji oraz analiza porównawcza chleba na zakwasie z pieczywem produkowanym masowo np. w supermarketach.

Poziom dostarczonych prac był bardzo wyrównany. Komisja konkursowa, której przewodniczył p. Łukasz Fudala - dyrektor szkoły, przyznała ex aequo dwa pierwsze i dwa drugie miejsca.

I miejsce zajęły:
– Weronika Sikora i Faustyna Kukuczka uczennice z kl. IV technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności za film/wywiad z przedstawicielką Koła Gospodyń Wiejskich, która pokazała jak piecze się tradycyjny chleb w piecu opalanym drewnem. Dodatkowo uczennice przeprowadziły również wywiad z doświadczonym w swoim fachu mistrzem piekarskim, który opowiedział z czego i jak wypieka się pieczywo w nowoczesnej piekarni na miarę XXI wieku.
– Magdalena Brzyzek i Małgorzata Zagata uczennice z kl. IV A technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za ciekawą prezentację na temat chleba /historia chleba, ciekawostki do zapamiętania na jego temat oraz porady i rady na co warto zwracać uwagę w czasie jego zakupu/.

II miejsce:
– Katarzyna Kolasa i Marta Kruczek uczennice z kl. IV B technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za reklamę pt. „Umiem wybierać!!!”
czyli dowody i argumenty za tym, jak bardzo chleb jest ważny i który chleb wybierać z korzyścią dla zdrowia.
– Wioletta Mąka i Natalia Duda uczennice z kl. IV technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności za prezentację, która zawierała historię chleba i jego rodzaje, podstawowe składniki z których się go wypieka oraz proces produkcji pieczywa orkiszowego, pasterskiego i bezglutenowego. Wszystkie te wiadomości przedstawiały krótkie, tematyczne filmiki.

III miejsce:
– Emilia Stefaniak i Klaudia Czaja uczennice z klasy II G technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności za plakat z własnoręcznie wykonanymi rysunkami promujący walory zdrowotne pieczywa.

Nagrodzonym zespołom serdecznie gratulujemy i informujemy, że w tym roku również cała społeczność szkolna będzie brała udział w akcji „Święta Chleba”. W okresie od 16 do 20 listopada b.r. na godzinach wychowawczych nauczyciele przedstawią uczniom wszystkie prace laureatów.

Chociaż w tym roku na Kokoszkowie nie pachniało świeżym chlebem, to nie straszne nam powiedzenie "Idzie zima, a tu chleba ni ma". My jesteśmy bogatsi o nasze „chlebowe prezentacje”, które przekonały nas, że nie powinniśmy rezygnować całkiem ze spożywania chleba. Jest on niezbędnym elementem prawidłowej diety. Ważne, abyśmy potrafili wybierać takie rodzaje pieczywa, które będzie najmniej kaloryczne i najzdrowsze. A co najważniejsze, abyśmy wszyscy mieli szacunek dla chleba, który jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego.

„Święto Chleba” w ZSCKR Nowy Targ nadzorowały mgr inż. Halina Galas i mgr inż. Regina Leja

zdj. arch. szkoły
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas