Bożonarodzeniowe klimaty w szkole na Kokoszkowie (zdjęcia) - podhale24.pl
Piątek, 29 marca
Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Zakopane
Rain
Wiatr: 19.224 km/h Wilgotność: 95 %
Rain
Wiatr: 19.296 km/h Wilgotność: 94 %
Rain
Wiatr: 19.44 km/h Wilgotność: 95 %
Rain
Wiatr: 22.968 km/h Wilgotność: 95 %
Rain
10°
Wiatr: 9.108 km/h Wilgotność: 94 %
Rain
Wiatr: 16.02 km/h Wilgotność: 98 %
Jakość powietrza
0 %
Nowy Targ
0 %
Zakopane
0 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
21.12.2020, 14:52 | czytano: 1932

Bożonarodzeniowe klimaty w szkole na Kokoszkowie (zdjęcia)

Kiedy przychodzi grudzień w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu zaczyna się przedświąteczna krzątanina. Chociaż szkolnymi korytarzami przechadza się niewielu uczniów, to jednak na Kokoszkowie zagościła iście świąteczna atmosfera. Wszystko to dzięki bożonarodzeniowym dekoracjom wykonanym przez młodzież oraz jej nauczycieli.

arch. szkoły
arch. szkoły
Przed wejściem do szkoły rozsiedli się pewnie i dostojnie Mikołaje, którzy nie zważając na kapryśną aurę wytrwale czekają. Kora, szyszki, gałązki, kasztany i wszystko to, na co pozwalała wyobraźnia posłużyły uczniom z technikum kształcącego w zawodzie technik architektury krajobrazu do stworzenia magicznego klimatu. W szkole zagościły ekologiczne i własnoręczne wykonane ozdoby: stroiki, choinki, anioły i skrzaty. Prace, przyszli architekci krajobrazu tworzyli pod nadzorem pań Zofii Wójtowicz i Doroty Zmarzlińskiej. I zrobiło się pięknie…

…a potem do akcji wkroczyły panie Dorota Kościelniak i Teresa Wrocławiak oraz młodzież z klas gastronomicznych. Oprócz wrażeń wizualnych pojawiły się jeszcze doznania kulinarne. Przez kilka dni uczniowie z klasy I technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności i z klasy III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oddawali się pasji kulinarnej. Wśród aromatów cynamonu, pomarańczy, goździków, kardamonu i anyżu pojawiały się makowce, serniki, miodowniki i gwiazdy drożdżowe. Na szkolnej kuchni, w tym świątecznym czasie niepodzielnie królowały jednak pierniki:. ciasteczkowe ludki, wieniec piernikowy, piernik przekładany.

Warto pamiętać o pielęgnowaniu tradycji bożonarodzeniowych i stworzyć sobie utkany z ciepłych emocji klimat wspólnego przygotowywania ozdób i specjałów świątecznych, do czego serdecznie zachęcamy.

Wprawdzie nic nie wypełni pustki i ciszy jaka teraz rozlega się i dudni po szkolnych korytarzach, to jednak gustowne i niepowtarzalne stroiki oraz pachnące wypieki przypominają, że najpiękniejsze Święta są tuż tuż.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas