Los jest jak kelner i nie spieszy się z… - podhale24.pl
Niedziela, 22 grudnia
Imieniny: Honoraty, Zenona, Franciszki
Rabka Zdrój
Clouds
-1°
Wiatr: 10.26 km/h Wilgotność: 88 %
Clouds
-0°
Wiatr: 10.296 km/h Wilgotność: 97 %
Clouds
-1°
Wiatr: 7.38 km/h Wilgotność: 88 %
Clouds
-0°
Wiatr: 8.856 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
-3°
Wiatr: 11.88 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
-2°
Wiatr: 13.248 km/h Wilgotność: 93 %
Jakość powietrza
82 %
Nowy Targ
90 %
Zakopane
14 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 41 | 82 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 45 | 90 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 7 | 14 %
08.02.2022, 10:49 | czytano: 2913

Los jest jak kelner i nie spieszy się z…

Dlaczego 6 lutego jest dniem ważnym dla barmana, 25 marca dla kelnera, a 9 września dla baristy? Czy to prawda, że los jest jak kelner i nie spieszy się z podawaniem na tacy? A ile jest prawdy w powiedzeniu, że nie ma problemu, którego filiżanka kawy by nie rozwiązała?

Na te pytania mogą już śmiało odpowiedzieć uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu, którzy podczas ferii wzięli udział 
w kursach dla Baristów oraz Barmanów Kelnerów.

Podczas 40 godzinnego kursu Barman Kelner, uczniowie zgłębiali koktajlowe rzemiosło, zapoznali się z wiedzą towaroznawstwa alkoholi świata, przygotowywali różne rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych wedle standardów IBA. Ponadto poznali zasady obsługi gości przy stole i zgłębiali arkana sztuki kelnerskiej. Jednym słowem było dużo wstrząsania, mieszania, miksowania i serwowania, a korytarzami szkolnymi z pełną gracją przechadzali się ‘młodzi kelnerzy’ opanowujący sztukę serwowania i podawania posiłków oraz napojów.

W tym samym czasie uczniowie biorący udział w 20-godzinnym kursie dla przyszłych baristów, poznawali rodzaje kaw, sposoby palenia kawy i jej przygotowywania. I jak to czasem bywa, po kilku godzinach pracy drzwi w drzwi, obie grupy połączyły swoje siły i zajęły się przygotowywaniem drinków alkoholowych i bezalkoholowych na bazie kawy. Jednym słowem, barman i barista – dwa bratanki i w jednym działali budynku. Dzięki olbrzymiej wiedzy instruktorów i szkoleniowców, ich pasji i zaangażowaniu, uczniowie ZSCKR zdobyli kolejne umiejętności zawodowe.

Bez wątpienia, to były bardzo aktywne ferie dla uczniów ZSCKR w Nowym Targu. 20 uczniów wzięło udział w 2 edycjach kursu dla baristów, 15 uczniów zdobywało szlify w sztuce barmańsko kelnerskiej; 8 uczniów zdobyło uprawnienia instruktora rekreacji, a 15 rozpoczęło kurs prawa jazdy. Co więcej, nie zwalniamy tempa, ponieważ przed nami kolejne wyzwania. Na wiosnę startuje kolejna edycja kursu dla barmanów i kelnerów, a także dla baristów
 i sommelierów. Dla wielbicieli zwierząt przygotowujemy kurs z rozczyszczania i podkuwania, a dla miłośników kwiatów kurs florysty i komputerowego projektowania ogrodów. A to wszystko jest organizowane w ramach projektu „INTENSYFIKACJA KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W SZKOŁACH PROWADZONYCH PRZEZ MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI NA TERENIE WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO”.


ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
06
01.2025
Nie przegap!
31
12.2024
Nie przegap!
22
12.2024
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas