Tiktoker od góralskiej kuchni, czyli 20 niezwykłych przepisów Oscypekmana z Trutego. Obserwuje go już 24 tys. internautów - podhale24.pl
Czarny Dunajec
Clouds
12°C
Clouds
12°C
Clouds
14°C
Clouds
15°C
Clouds
14°C
Clouds
12°C
Kartka z kalendarza
23.02.2025, 18:18 | czytano: 5605

Tiktoker od góralskiej kuchni, czyli 20 niezwykłych przepisów Oscypekmana z Trutego. Obserwuje go już 24 tys. internautów

Carbonara z oscypkiem, schab z oscypkiem, krokiety z oscypkiem, pierogi z oscypkiem - te i inne dania przyrządza nowy, podhalański influencer - Oscypekman, a właściwie Klemens Kwak z Trutego. Do każdego filmiku dodaje też szczyptę góralskiej maniery.

Póki co, na swoich profilach przedstawił ponad 20 przepisów, których głównym dodatkiem jest ser podhalański. Tworzy typowo polskie dania, czasem eksperymentuje z kuchnią włoską czy azjatycką. Największą publiczność zdobył na TikToku, tam jego kulinarną pasję śledzi 24 tys. internautów. Publikuje też na Facebooku, YouTubie i Instagramie.

Na filmikach mówi gwarą, dodaje do niej humor. Często zakłada elementy stroju góralskiego - koszulę, spinkę, cuchę czy kłubok. Gwarą posługuje się od urodzenia. Chętnie tańczy, śpiewa i ubiera się po góralsku.



- Moi rodzice utrzymują się od wielu lat z produkcji strojów góralskich. Od małego przed oczami przeszło mi mnóstwo strojów. Grałem na skrzypcach po góralsku, śpiewałem, tańczyłem i ubierałem nasz regionalny strój. Bardzo to lubię. Jeśli ktoś narzeka, że portki są dziubiące, to mnie to w ogóle nie przeszkadza - wyznaje Oscypekman.

Początek - oscypki na jarmarku bożonarodzeniowym



Wszystko rozpoczęło się od nietrafionego kierunku studiów - budownictwa. Po rzuceniu nauki, Klemens postanowił nie marnować dłużej czasu i rozpoczął pracę na wrocławskim rynku. W okresie bożonarodzeniowym sprzedawał tam oscypki.

- Ludzie nie kupowali oscypków, które ja sprzedawałem. Kupowali ze stoiska obok, z grilla z żurawiną. Wtedy sobie pomyślałem, że nie wiedzą co tracą i nie wiedzą jak bardzo uniwersalny jest nasz, podhalański ser. Stąd pomysł na to, aby wszystkie dania robić z oscypkiem - mówi Klemens.

Do działania zainspirowały go też kulinarne umiejętności mamy, która nauczyła go, że oscypek pasuje do każdej potrawy. Od połowy grudnia sam to weryfikuje.

- Oczywiście podpatruję w Internecie jakie dania mógłbym zrobić, ale to mama pokazała mi, że oscypek pasuje do prawie wszystkiego. To chcę pokazać w filmikach, że oscypek to cudowny ser, którego można użyć do wielu dań - tłumaczy.

Pomysły na dania przychodzą w najmniej oczekiwanych momentach. Niekiedy inwencja twórcza Klemensa dynamicznie się zmienia.

- Dań przyszłościowo nie planuję , pomysły przychodzą z dnia na dzień, ba jestem nawet w stanie 3 razy zmienić pomysł na dane danie w ciągu dnia - wyjaśnia Oscypekman.



Zupa na winie, czyli z tego, co się nawinie



Przed rozpoczęciem gotowania Klemens musi zaopatrzyć się w ser. Gołki z mleka krowiego zamawia niezmiennie z zaufanego źródła. Potem czeka go już tylko gotowanie.

- Jest to jedno, zaufane źródło. Chciałbym pozdrowić panią Madzię, od której biorę gałki. Miałem oscypki z różnych źródeł i lepszych jak od pani Madzi nie miałem - zaznacza.

Gotowanie i jednoczesne nagrywanie procesu jest czasochłonne, ale po wszystkim czeka go nagroda. Pichci dla siebie. Czasem jakieś danie po prostu nie wyjdzie, ale Oscypekman tym się nie przejmuje.

- Wtedy tego po prostu nie publikowałem. Wszystkie dania opublikowane wyszły wspaniale. Jestem bardzo dobry w robieniu pierogów. Czarne pierogi z jagnięciną, które zrobiłem i te z oscypkiem były również dobre.

Nie jest zawodowym kucharzem, dlatego niekiedy w jego kuchni panuje artystyczny nieład. Mimo to stara się zachować czystość w swojej pracowni.

- Przed gotowaniem kuchnia jest zawsze bardzo czysta, natomiast w trakcie bardzo wszystko brudzę. Szczególnie gdy te dania nagrywam, wtedy nie ma czasu na porządne sprzątanie, to by zajmowało długie godziny. Podczas nagrywania jest mnóstwo składników dookoła, natomiast jak gotuje sam dla siebie, bez nagrywania, to w międzyczasie posprzątam. Zachowuję czystość - wyjaśnia.

Wśród jego autorskich dań, największą popularność zyskała zupa na winie. Zdecydował o tym zapewne nietypowy wstęp.

- Największą oglądalność miała tzw. zupa na winie, czyli zupa z tego, co się nawinie. Sam koncept na wstęp do filmiku był bardzo dobry. Myślę, że to mogło przesądzić o tak dużej ilości wyświetleń - stwierdza Klemens.



Jakie potrawy zobaczymy w przyszłości?



Na razie, w jego posiłkach główną rolę odgrywa oscypek. Czasem pojawiają się też inne, lokalne przysmaki. Były już moskole i bryndza. Okazuje się, że góralski ser można dodać prawie do wszystkiego, nawet do deseru.

- Chciałbym powiedzieć, że można z nim zrobić wszystkie dania, ale na pewno znajdą się jakieś desery, do których oscypek nie wejdzie. Oczywiście nie wszystkie. Zrobiłem mus bazyliowy z kruszonką z oscypka. Oscypek pasował do tego musu wspaniale. Poza deserami chyba wszędzie można go dodać - wyjaśnia Klemens.

W najbliższym czasie na kanałach Oscypekmana pojawi się przepis na kebab z oscypkiem.

- Jedyne danie, które planuję od dłuższego czasu to porządny kebab z sosem oscypkowym. Niedługo na pewno będzie - zapowiada Klemens Kwak.

Izabela Pudzisz

Zupa na winie - zobaczcie autorski przepis Oscypekmana:

Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
2
białcon11:44, 26 lutego 2025
do @z tu tela
wiesz co chłopie, rozpędz sie to ściana Cie znajdzie...
teraz już nie ma oscypków nawet od kwietnia do pażdziernika, jak masz jakieś pojęcie o tym to wiesz ile potrzeba mleka na 1 szt, owca ma 100ml mleka na dzień a oscypów dziennie sprzedaje sie tysiace na podhalu, to skąd mleko brać jak owce by policzył na palcach. A Ty oscypekman rob swoje
4
Góralka17:08, 24 lutego 2025
Brawo super kontent super pomysł. Życzę powodzenia
2
wywalić13:25, 24 lutego 2025
co to za znak te dwa palce ???
4
Gienia10:58, 24 lutego 2025
Super sprawa, rób swoje
Reklama
3
łowca hemoroidów08:20, 24 lutego 2025
Jak chcesz sie wybić na takim gotowaniu to będzie ciężko , lub kup 50 mln komputerów i z każdego się obserwuj .
3
nowaotrżanka07:24, 24 lutego 2025
Kwak weż się lepiej za kaczki
4
świrowanie06:37, 24 lutego 2025
Co to za gest, zamawia pięć piw u "czarnego"?
3
Jancyjos06:15, 24 lutego 2025
Ohyda, co znaczą te dwa palce tak ułożone?
18
z tu tela19:29, 23 lutego 2025
Papryka,por,gołka nie oscypek(świeży oscypek jest od kwietnia do października,potem jak parmezan,suszony),boczek przyprawy wszystko z ,,biebry,,. Robisz ludzi w... .W jarmark Bożenarodzeniowy sprzedawał w Wrocławiu krówskie serki z foremki i gałki które można zrobić na miejscu.Takie jadłem w Gdańsku na jarmarku dominikańskim. Góral które je sprzedawał się przyznał jak powiedziałem że jestem z N.Targu.Taki zbyt że robią na miejscu(koło Malborka). Ino cicho panocku. Smacznego dziwaku.Nie rób tego Kwaku bo można cie do sądu podać za podrabianie markowych z certyfikatem wyrobów ,OSCYPKÓW.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
13
06.2025
Nie przegap!
08
06.2025
Nie przegap!
14
06.2025
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Aplikacja mobilna
Obserwuj nas
czerwiec
8
Niedziela
Imieniny:Medarda, Maksyma, Wilhelma
Kliknij po więcej