Przed sezonem pasterskim: tylko 17 baców może robić oscypki - podhale24.pl
Nowy Targ
Clouds
10°C
Rain
10°C
Clouds
11°C
Rain
12°C
Clouds
10°C
Clouds
8°C
Kartka z kalendarza
15.04.2011, 09:24 | czytano: 7875

Przed sezonem pasterskim: tylko 17 baców może robić oscypki

Siedemnastu baców będzie mogło w tym roku legalnie wytwarzać i sprzedawać oscypki - informuje Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie.

Archiwum P24
Archiwum P24
Krakowska delegatura IJHARS to instytucja, która ma za zadanie egzekwować przestrzeganie przepisów w zakresie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, chronionych przez Unię Europejską. Do produktów chronionych należą m.in. oscypek, bryndza podhalańska i redykołka. W ostatnich dniach duże zaskoczenie wywołała informacja, że baca z Zębu, od 30 lat wypasający owce w Jaworkach, został skazany przez Sąd Rejonowy w Nowym Targu na karę pół roku więzienia w zawieszeniu na dwa lata za nielegalną produkcję oscypków. Inspektorzy IJHARS, którzy w ubiegłym roku skontrolowali jego bacówkę stwierdzili, że produkuje oscypki, a nie ma certyfikatu.

Jak informuje IJHARS - produkt regionalny, którego nazwa została zarejestrowana, przed wprowadzeniem do obrotu, musi przejść kontrolę zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Kontrola ta odbywa się na wniosek i koszt producenta. Po przejściu kontroli producent (np. baca wyrabiający oscypki) otrzymuje stosowny certyfikat potwierdzający, że - oscypek, redykołka czy bryndza - jest wytwarzany w sposób tradycyjny. - Przepisy w tym zakresie, obowiązujące na terenie całej UE, zostały tak przygotowane, aby chronić interesy konsumentów i uczciwych producentów. Z jednej strony gwarantują one konsumentom, że produkty są oryginalne i posiadają specyficzną jakość, a z drugiej, zapewniają producentom uczciwą konkurencję i dają możliwości czerpania wymiernych korzyści wynikających z włączenia się do systemu - informuje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk.

Bez certyfikatu nie można wytwarzać zastrzeżonych produktów regionalnych i handlować nimi, nawet używając innych nazw - scypek, oscypek czy oscypok - bowiem Unia Europejska chroni też nazwę produktu. - Nazwy produktów regionalnych i tradycyjnych, które Komisja Europejska wpisała do rejestrów chronionych nazw, podlegają ochronie przed wszelkimi praktykami, które mogłyby wprowadzać w błąd konsumentów - podkreśla Stanisław Kowalczyk. Zakazane jest też używanie przy nazwie zarejestrowanej określeń np. "ser typu oscypek" czy "ser oscypkowy".

Złamanie tych przepisów jest surowo karane, o czym przekonał się baca z Zębu. Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych mówi, że osoby, które bezprawnie wprowadzają do obrotu produkty zastrzeżone podlegają karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do 2 lat. Jeśli proceder ten stanowi stałe źródło dochodu zagrożenie karą więzienia rośnie do lat 5.

Dotychczas certyfikat jakości, który pozwala handlować oscypkami uzyskało siedemnastu baców: Józef Brawiak (Łapsze Wyżne - oscypek), Jan Gawlak (Poronin - oscypek), Kazimierz Furczoń (Leśnica - redykołka, oscypek, bryndza), Jan Jasionek (Murzasichle - redykołka, oscypek, bryndza), Jan Juchas (Czerwienne - oscypek), Andrzej Kluś (Zakopane - oscypek), Wojciech Komperda (Ratułów - redykołka, oscypek), Bogdan Lassak (Bustryk - oscypek, bryndza ), Stanisław Rychtarczyk (Groń - redykołka, oscypek, bryndza), Władysław Barnaś (Ciche - oscypek, bryndza), Jan Wilczek (Leśnica - oscypek), Wojciech Słodyczka (Ciche - oscypek, bryndza, redykołka), Stanisław Stękała (Ciche - oscypek), Andrzej Staszel (Dzianisz - oscypek, redykołka), Władysław Szwala (Łomnica Zdrój - oscypek), Jan Lupa (Niedźwiedź - oscypek), Ryszard Kuchta (Białka Tatrzańska - oscypek).

r/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
0
yy22:11, 16 kwietnia 2011
Wszystko to pic na wode fotomontaż.Ten co ma certyfikat to skupuje oscypki od tych co go nie mają.Tak że ten cały certyfikat to sobie można.....
0
jacek121:10, 16 kwietnia 2011
A ten na Ibisorze nad Czarnym Dunajcem w Nowym Targu ma certyfikat?,może by go tak sprawdzić,sprawiedliwość musi być.
0
baca_oscypkowy12:55, 16 kwietnia 2011
Niech baca zmieni sobie nazwisko na Oscypek i wtedy legalnie bedzie wyrabiać SER OSCYPEK
0
Wojtek B11:17, 16 kwietnia 2011
Już ich jest 23

http:/.../
0
gazda08:55, 16 kwietnia 2011
Baców do wiezienia ,rolnikom zabrac dopłaty ,podnieśc KRUS, wysokie mandaty za wypalanie traw, wprowadzic podatek od wszelkiej zwierzyny,maszyn ci agnikow , wozów drabiniastych.Wprowadzic podatek PIT,CIT,bykowe ,meszne, pańszczyzne oraz obowiazek palenia wpiecu wtedy żywnośc będzie dostępna po dobrej cenie
0
lili21:18, 15 kwietnia 2011
Ja się dziwię temu bacy z Jaworek,że w czasie kontroli nie powiedział,że robi sery mieszane dla siebie a nie oscypki.Robić może co chce z mleka owczego byle nie to, na co potrzeba certyfikat.
0
dociekliwa19:20, 15 kwietnia 2011
A ile kosztuje taki certykato?
0
mk19:05, 15 kwietnia 2011
Mamy unie i zyje sie nam lepiej.pod kazdym wzgledem .Sama radosc.
.
0
ÓSCYPEK17:16, 15 kwietnia 2011
Jak by nie podróbki nie było by oscypka to one zapoczątkowały handel i były pierwsze , prawdziwe oscypki produkowane są w małych ilościach i wystarczyły by tylko na potrzeby bacówki więc kogo było by na nie stać ? a swój popyt zawdzięczają serkom które są w całej Polsce i to one powinny mieć certyfikat .
0
ktos15:38, 15 kwietnia 2011
Chcieli bacowie miec zastrzeżony produkt w UE? (pamietem ten lament jak Slowacy i gorale z Beskidow walczyli o to. O jednym z gorlali z zakopanego pisac nie bede ;)) To niech teraz robia zgodnie z normami. UE mimo swoich niedoskonalosci daje tez mozliwosci w tym przypadku np. machine kontrolna, ktora wylapie co bardziej cwanego gorala co to chcialby sie pod oscypkiem schowac ale juz zgodnie z ustalonymi normami robic juz nie chce. Popatrz co sie dzieje np. z feta. Zastrzegli produkt? trzepia kafone teraz na tym w calej UE. Oczywiscie wszelka konurencje mocno za jaja trzymajac. naszym goralom wystarczy przy zakopiance postac lub do krakowa wyslac babcie transfrejem. jak ktos madrzejszy to do i np wawy pojedzie, wystawi pod centrum handlowym budke i tez trzepie kafone.

niestety mentalnosc gorala nie pozwala mu zobaczyc co sie dziaje dalej niz jego czubek nosa. A juz zawsze bedzie pierwszy do obchodzenia prawa o walce z czerwona UE nie wspomne ;)

Ad, scypkow,uscypkow i sprzedazy tego poza wlasciwym okresem to tylko potwierdza co napisalem powyzej. Goral zawsze wie lepiej i oszukiwanie klienta przychodzi mu bardzo latwo. Za to w niedziele pierwszy przy oltarzu :)
0
gazda14:39, 15 kwietnia 2011
Po co wdepnęliśmy w to unijne szambo?. Na wszystko trzeba mieć papier za duże pieniądze. Maże nareszcie zaczniecie myśleć bo jak było referendum to obiecywali złote góry - a teraz zasada kija i marchewki.
0
miłośnik prawdziwych oscypków14:06, 15 kwietnia 2011
Burmistrz Fryźlewicz z Jagłą zachęcają na stronie miejskiej i w drukowanych w tysiącach ulotkach że warto przyjechać do Nowego Targu także po prawdziwego oscypka. Tymczasem okazuje się , że żaden z baców reklamowanych przez Miasto Nowy Targ nie posiada certyfikatu czyli handluje nielegalnymi wyrobami.Reklama dźwignią handlu - nielegalnego ?.
Nie ładnie kłamać . Nawet na ulotce.
0
stala czytelniczka13:08, 15 kwietnia 2011
powinni ale to pozadnie sie zajac ale tymi rzeczywiscie partokami co nie maja pojecia o wyrobie oscypka dac spokoj bacowi z praktyka pomuzcie mu zalatwic co trzeba a nie dolujcie chlopa
0
ExNowotarżanin12:21, 15 kwietnia 2011
A nie można nazwać "ser wędzony"? Przecież to nie jest nazwą własną gdziekolwiek zarejestrowaną i nie będzie. To tak jak by ktoś chciał zastrzec "Masło"
Pamiętam w tv mówiono że zarzucano masarzowi używania nazwy "Pasztet z zająca" to zmienił na "Pasztet Zająca" i zatrudnił technologa o nazwisku Zając i nadal pasztet nie miał ani grama mięsa z zająca. Idźcie do Biedronki czy do Lidla. Tam znajdziecie takie wynalazki jak śmietana z dożą ilością tanich wypełniaczy która nazywa się "Śmietankowa" i małymi literami dopisane "emulsja do zup i sosów". Albo masło które ma tylko kilka procent masła a nazywa się "Śmietankowy" i małymi literkami "tłuszcz do smarowania pieczywa".
Aby było ciekawiej kiedyś jakaś przypadkowa baba w sklepie myśląc że ja jakiś niedorajda jestem zwróciła mi uwagę gdy szukałem prawdziwej śmietany "Niech pan weźmie tą, zupka jest naprawę gęsta i biała" Wytłumaczyłem jej więc o co chodzi to od razu z koszyka wyłożyła swoją na półkę z powrotem.
A "Cola Oryginal"? Przecież ta naklejka sugeruje że prawdziwa od lat "Coca Cola" jest podróbką i nikomu jakoś to nie przeszkadza.
Więc jeżeli w sklepach spotykamy mnóstwo towarów udających inne towary to myślę że wystarczy napisać "Scypek prawdziwy" I nikt nie będzie miał pretensji że wyrabia się coś zastrzeżonego.
0
Wojtek B11:53, 15 kwietnia 2011
zawsze kupowałem oscypki u bacy za szpitalem - i były super, a czy jest na liście siedemnastu? - tego nie wiem. Dawniej bacował tam p. Klimowski
0
Syrowy mordulec10:09, 15 kwietnia 2011
Serki tradycyjne pana Wojciecha G. są produkowane w/g rodzinnej receptury i z "oscypkiem unijnym" nie mają nic wspólnego. Jakością biją niejeden unijny serek na głowę. Receptura rodzinna jest starsza niż cała UE a nasze unijne włazid*pstwo jest powszechnie znane przedsiębiorcom w naszym kraju. W niektórych dziedzinach wyprzedzamy unie w jej własnych przepisach.
0
yy09:34, 15 kwietnia 2011
A co ze scypkam,uscypkami itd ?
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
01
05.2025
Nie przegap!
Trwa do 27.04.2025
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Aplikacja mobilna
Obserwuj nas
kwiecień
25
Piątek
Imieniny:Jarosława, Marka, Elwiry
Kliknij po więcej