Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem spożywczym, który został zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską.
Dzień bryndzy rozpocznie Franciszek Bachleda Księdzularz o godzinie 12.00 prowadząc seminarium zatytułowane "Społeczne problemy i cechy wspólne ludzi Karpat. Potem w namiocie konferencyjnym zaprezentowany zostanie film dokumentalny "Redyk Karpacki". Zaplanowano także spotkanie z reżyserem filmu Wojciechem Jachymiakiem.
Opowieść o Karpatach i bryndzy słowackiej, rumuńskiej, polskiej snuć będą Adam Kitkowski i Józef Michałek - uczestnicy ubiegłorocznej wędrówki łukiem Karpat.
Z kolei baca Stanisław Tylko pokaże jak się robi bryndzę podhalańską. Do pełni wiedzy o serze niezbędna będzie degustacja, dlatego Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury zaprasza na pierogi i moskole z bryndzą.
s/
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas