Obiekt, w którym będą wytwarzane sery z mleka krowiego, powstaje właśnie u Kazimierza Furczonia, bacy z Leśnicy, który jest jednocześnie autorem wniosku o rejestrację wyrobów pod nazwą gołka, pucok, brusek czy kara starosty, jako produktów tradycyjnych. Wytwarzanie tych właśnie serów ma być dla baców alternatywnym źródłem zarobkowania w zimie, gdy nie ma możliwości pucenia oscypków.
Według Kazimierza Furczonia takie małe wytwórnie powinny powstać w wielu podhalańskich wsiach.- Dzięki takiemu miejscu będzie znana podstawowa wiedza o producencie mleka, jakie wykorzystywane jest do robienia tych serów - kontynuuje Furczoń. - Gospodarz, który chce robić takie sery, musi mieć przyznaną kwotę mleczną i przebadane zwierzęta. Nie może być tak, że ktoś masowo skupuje mleko po wsiach i bez żadnych badań hurtowo wyrabia sery, a z gospodarzeniem ma niewiele wspólnego.
Mleko z wytwórni pucoków z Leśnicy będzie wożone do badań aż do Krakowa. Jeszcze z końcem listopada w sklepach mają pojawić się pierwsze legalne sery gazdowskie z Leśnicy, wytwarzane z mleka niepasteryzowanego.
Charakterystyczną cechą sera gazdowskiego, pucoka i gołki jest to, że w całości wytwarzany jest on z mleka krowiego. W przeszłości robiony był jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie doiło się owiec.
Źródło: Polska Gazeta Krakowska
Skontaktuj się z nami
+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas