Dziesiątki tysięcy pączków w piekarni Piotra Żarneckiego (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 02 maja
Imieniny: Zygmunta, Atanazego, Anatola
Rabka Zdrój
Clouds
13°
Wiatr: 5.58 km/h Wilgotność: 76 %
Clouds
13°
Wiatr: 4.212 km/h Wilgotność: 60 %
Clouds
13°
Wiatr: 6.696 km/h Wilgotność: 77 %
Clouds
14°
Wiatr: 6.228 km/h Wilgotność: 75 %
Clouds
Wiatr: 9.864 km/h Wilgotność: 77 %
Clouds
Wiatr: 9.216 km/h Wilgotność: 77 %
Jakość powietrza
26 %
Nowy Targ
38 %
Zakopane
36 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 19 | 38 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
04.02.2016, 12:43 | czytano: 10518

Dziesiątki tysięcy pączków w piekarni Piotra Żarneckiego (zdjęcia)

Kilkadziesiąt tysięcy pączków opuszcza w Tłusty Czwartek znaną piekarnię Piotra Żarneckiego w Nowym Targu. Żeby ich starczyło dla każdego, produkcja zaczyna się dzień wcześniej. Około godz. 18 przygotowywane są patelnie i półprodukty. Do robienia pączków zaangażowani są wszyscy pracownicy.

Fot. Michał Adamowski
Fot. Michał Adamowski
- To naprawdę są bardzo duże ilości, które sprzedajemy w dziesiątkach tysięcy – mówi Piotr Żarnecki, pytany, ile pączków w Tłusty Czwartek opuszcza jego piekarnię. - Produkcja rośnie 30, 40-krotnie w porównaniu do codziennej.

Produkcja pączków wymaga dużego zaangażowania wszystkich pracowników. Praca rozpoczyna się w środę wieczorem. - Nie możemy smażyć pączków wcześniej bo muszą być one świeże. Klienci są przyzwyczajeni, że kupują świeże pączki prosto z patelni - mówi właściciel. - W Tłusty Czwartek musi być tak samo. Pączki są robione tradycyjną metodą. Każdy jest zwijany ręcznie, ma różaną marmoladą w środku i jest smażony na smalcu. Do ich produkcji zużywa się tony mąki, jajek, marmolady, cukru, smalcu.

- Cieszymy się, że nasze pączki ludziom smakują - mówi Dominika Żarnecka. - Ciężko na to pracujemy - my i nasi pracownicy. Zamówienia przyjmujemy od tygodnia. Pączki zawozimy do szkół, zakładów pracy - mniejszych i większych. Mamy dużo indywidualnych klientów, którzy kupują 20-50 pączków, ale są też tacy, którzy do swoich firm zamawiają 400 lub 700 pączków - bo takie firmy na Podhalu również obsługujemy. Klientów, nie licząc Podhala, mamy w całej Małopolsce, a i dalej. Niektórzy klienci wymagają nawet, żeby na opakowaniu było nasze logo, bo właśnie zabierają ich paczkę do Warszawy, albo wysyłają do Holandii.



oprac. r/ źródło: Michał Adamowski
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dorota10:08, 5 lutego 2016
a ja chciałam podziękować paniom za zawsze mila obsluge
sys09:46, 5 lutego 2016
a te co sie nie sprzedają fruuu do kosza tak tak wiemy P. Żarnecki :)
manfred07:18, 5 lutego 2016
A gdzie w Nowym Targu są najlepsze pączki. Bo te od Żarneckiego chyba nie są takie najgorsze. Znam gorsze choćby od Steskala.
FA WORKI23:43, 4 lutego 2016
Nie we środy i nie wtorki
W tłusty czwartek jem FAWORKI
Przepis prosty na nie mam
I dlatego Wam go dam

Mąkę (25 dag) na stolnicę wysypać
Masło(1 łyżkę) i sól tam dodać
W dziurkę dodać żółtka trzy
Cukier puder, (6 dag) kwaśnej śmietany

Aby chrust był nam kruchutki
To kieliszek dodaj wódki

Wyrób to ciasto i pobij wałkiem
Aż do "pęcherzy" porządnie, całkiem
Będą smakosze mieć pyszne miny
Ciasto niech leży aż do godziny

Wałkuj na milimetry dwa
6x4 w środku dziura
I tak starania o kształt
dołożysz
Jak koniec przez dziurkę
ciachu przełożysz

I smaż na smalcu
Aż na rumiano
I posyp pudrem
Proszę
PODANO

Gdy w TŁUSTY CZWARTEK
Chcesz mieć humorek
Skonsumuj dużo
DUŻO
FAWOREK
Kasia21:06, 4 lutego 2016
Pyszne pączki! Nie wiem po co tyle zgryźliwych komentarzy. Jak komuś nie smakują to niech po prostu nie je, albo kupuje w piekarni, w której mu smakują i po sprawie.
Jojek20:21, 4 lutego 2016
Podejrzewam, że Żarnecki jako jedyny wpadł na pomysł, żeby zaprosić dziennikarzy. Ci pewnie skorzystali i zrobili materiał. Inni nie chcieli, bo może się wstydzą pokazać swoją kuchnię/cukiernię - nieważne. Nikt nie ma obowiązku biegać po wszystkich miejscach w Nowym Targu z powodu święta obżarstwa. Może wam jeszcze test mieli zrobić?
pantera19:51, 4 lutego 2016
Nieźle są nadmuchane chemią, bo normalny pączek taki duży nie wyrośnie. A zgaga wali po nich, że hej! Super zdrowa żywność, bleee.
swoj19:42, 4 lutego 2016
Skoro najdłuższe kolejki za pączkami były dziś u P. Żarneckiego to raczej oznacza tylko jedno.... Te
Pączki są poza konkurencją!
Smakosz19:42, 4 lutego 2016
Kwestia osobistego smaku , akurat mi smakują a jadłem rozne , tak samo bułki mi smakuja , a dzieciom chleb. Takze wszystko zależy od osobistego smaku.
Smacznego.
ciekawska19:18, 4 lutego 2016
zaaaawsze uważałam, że pączki oni mają najlepsze. Najlepsze ;)
Nowotarżanin18:18, 4 lutego 2016
Piotrek , masz najlepsze pączki na Podhalu,ci co twierdzą inaczej kłamią !
lubie pączki :P17:58, 4 lutego 2016
Jeszcze się taki nie narodził co by mu dogodził :) nie smakowało ? trudno ?! nikt nikomu nie kazał kupić. Do wszystkich wybrzydzających -TRZEBA było sobie kupić nafaszerowane puszyste pączki w biedronce albo tesco :P
obrzartuch17:56, 4 lutego 2016
A w biedronce są pyszne i to po 0.45 zlukrem i cukrem pudrem zjadłem 6 .
aaa17:55, 4 lutego 2016
cos pysznego paczki od zarneckiego
cepr17:52, 4 lutego 2016
i tak są najlepsze, były najlepsze i myślę że będą najlepsze w całym mieście.
Pączuś17:47, 4 lutego 2016
Tłusty czwartek to legalna "rzeź niewiniątek", niestety w ten dzień pączki wyrabiane są hurtowo, czyli liczy się głównie ilość a nie jakość...
konrad17:40, 4 lutego 2016
A ja uwazam ze sa bardzo smaczne , Jedyne takie na Podhalu.
Tola17:17, 4 lutego 2016
Najlepsze pączki na podhalu !
a17:05, 4 lutego 2016
Dane zastrzeżone a twarze pokazują ......................
fajerman16:55, 4 lutego 2016
Kupiłem 3 szt. u Żarneckiego i 3 szt. u Dudy k. Straży - i te drugie biją na głowę te pierwsze.
polecam16:40, 4 lutego 2016
jadłem dziś smażone na starym tłuszczu ciemne aż brązowe, nasiąknietę tłuszczem spalenizne czuć ale do tego ładnie zamaskowane lukrem no i ta wielka ilość marmolady czasem mam więcej brudu za paznokciami i do tego dziś były promocyjnie po 2 zl polecam ten super smak mi sie do teraz odbija.ktoś miał podobne doznania?
mieszkaniec N.T.16:15, 4 lutego 2016
Dokładnie ! Co to jedna cukiernia w Nowym Targu jest ????
I faktycznie BHP wiele do życzenia .......
ppf15:44, 4 lutego 2016
???
Albo lokowanie produktu
KRRiT15:32, 4 lutego 2016
Post zawiera lokowanie produktu ;>
P Ż15:28, 4 lutego 2016
hej@ nie chciałbyś być na miejscu tych bakterii gdy trafią na patelnie.....
N.T15:23, 4 lutego 2016
najgorsze paczki w miescie a tyle reklamuja,sam wyglad ich to mówi
KG15:04, 4 lutego 2016
A w innych piekarniach to pączków nie robią? Tylko w tej?
smakosz14:44, 4 lutego 2016
te ich pączki mi nie smakują
kuki14:21, 4 lutego 2016
A kogo to obchodzi?
hej!14:16, 4 lutego 2016
Zdjęcie 4
BHP w 4 literach. Pani ma obrączkę na palcu. Ile pod nią siedzi bakterii?
Pewnie wiecej niż pączków w całej piekarni..
???13:04, 4 lutego 2016
artykuł sponsorowany?
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas