- To naprawdę są bardzo duże ilości, które sprzedajemy w dziesiątkach tysięcy – mówi Piotr Żarnecki, pytany, ile pączków w Tłusty Czwartek opuszcza jego piekarnię. - Produkcja rośnie 30, 40-krotnie w porównaniu do codziennej.
Produkcja pączków wymaga dużego zaangażowania wszystkich pracowników. Praca rozpoczyna się w środę wieczorem. - Nie możemy smażyć pączków wcześniej bo muszą być one świeże. Klienci są przyzwyczajeni, że kupują świeże pączki prosto z patelni - mówi właściciel. - W Tłusty Czwartek musi być tak samo. Pączki są robione tradycyjną metodą. Każdy jest zwijany ręcznie, ma różaną marmoladą w środku i jest smażony na smalcu. Do ich produkcji zużywa się tony mąki, jajek, marmolady, cukru, smalcu.
- Cieszymy się, że nasze pączki ludziom smakują - mówi Dominika Żarnecka. - Ciężko na to pracujemy - my i nasi pracownicy. Zamówienia przyjmujemy od tygodnia. Pączki zawozimy do szkół, zakładów pracy - mniejszych i większych. Mamy dużo indywidualnych klientów, którzy kupują 20-50 pączków, ale są też tacy, którzy do swoich firm zamawiają 400 lub 700 pączków - bo takie firmy na Podhalu również obsługujemy. Klientów, nie licząc Podhala, mamy w całej Małopolsce, a i dalej. Niektórzy klienci wymagają nawet, żeby na opakowaniu było nasze logo, bo właśnie zabierają ich paczkę do Warszawy, albo wysyłają do Holandii.
oprac. r/ źródło: Michał Adamowski
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas