Góralki z Kościeliska o pączku idealnym (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 02 maja
Imieniny: Zygmunta, Atanazego, Anatola
Nowy Targ
Clouds
12°
Wiatr: 6.084 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
12°
Wiatr: 4.608 km/h Wilgotność: 60 %
Clouds
12°
Wiatr: 7.02 km/h Wilgotność: 81 %
Clouds
13°
Wiatr: 6.48 km/h Wilgotność: 78 %
Clouds
Wiatr: 9.648 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
Wiatr: 9.396 km/h Wilgotność: 82 %
Jakość powietrza
28 %
Nowy Targ
38 %
Zakopane
24 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 19 | 38 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
08.02.2018, 19:01 | czytano: 3775

Góralki z Kościeliska o pączku idealnym (zdjęcia)

Osiem pączków z ośmiu różnych piekarni testowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. Wygrał pączek z nadzieniem różanym.

Fot. Marcin Szkodziński
Fot. Marcin Szkodziński
Nawet osoby, które są na diecie w tłusty czwartek pozwolą sobie na małego pączka. Czym kierować się podczas wyboru mówiła góralska z Koła Gospodyń Wiejskich, która z wykształcenia jest mistrzem cukienikiem.

– Pączek idealny przede wszystkim powinien być smaczny. Czyli ma być taka fajna leciutka otoczka w środku. Cały urok w tym pączku jak jest taka biała otoczka – mówi Józefa Obrochta z Kościeliska.

Nie bez znaczenia jest również ilość lukru oraz nadzienie. – Polukrować też cieniutko, nie za grubo, żeby nie był później za słodki i mdły – zaznacza Obrochta. – Są różne nadzienia w tych pączkach. Jedni bardziej preferują wieloowocowe, ktoś uwielbia różane smaki. To już kwestia smaku i każdy wybiera to co lubi – dodaje.

Góralki miały do zaopiniowania aż osiem pączków z krakowskich cukierni. Jednak podczas degustacji brały tylko po małym kawałeczku. – Zapchały byśmy się – mówi Anna Pabin z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. – Zjeść całych osiem pączków to potraciły byśmy smaki, a tak po troszeczku i zawsze można było jeszcze wrócić, bo kilka razy trzeba spróbować – dodaje.

Po podliczeniu głosów najlepszym okazał się pączek o nadzieniu różanym z krakowskiej cukierni Cichowscy. – Smaki są bardzo podobne. U nas najbardziej popularne są z nadzieniem różanym – zaznacza Anna Pabin.

ms/ zdjęcia Marcin Szkodziński
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
szuser12:47, 9 lutego 2018
DO SIMI .
Przecież nie pączka podhalańskiego! , góralki nie znają się na pączkach bo i skąd ? Na moskolach to tak, ale nie na pączkach, oh Simi nie ma czego wspierać.
SIMI19:59, 8 lutego 2018
Tyle na Podhalu piekarni a one z KRAKOWA pączki jedzą ... masakra... zamiast nasze regonalne wspierać...
magduska19:41, 8 lutego 2018
U nas była kawiarnia Szarotka ,a w niej najlepsze pączki na świecie.nie trzeba Krakowa.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas