Konkurs ciast w Kościelisku (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 28 marca
Imieniny: Anieli, Renaty, Kastora
Zakopane
Clouds
Wiatr: 13.896 km/h Wilgotność: 67 %
Clouds
Wiatr: 17.784 km/h Wilgotność: 62 %
Clouds
11°
Wiatr: 8.748 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
11°
Wiatr: 8.964 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
13°
Wiatr: 17.892 km/h Wilgotność: 64 %
Clouds
Wiatr: 14.976 km/h Wilgotność: 67 %
Jakość powietrza
82 %
Nowy Targ
6 %
Zakopane
108 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 41 | 82 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 3 | 6 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 54 | 108 %
03.07.2022, 13:56 | czytano: 6512

Konkurs ciast w Kościelisku (zdjęcia)

KOŚCIELISKO. Złóbcoki, kopiec kreta, leśne runo, dziewięćsił i damskie nogi z podwiązką, to tylko kilka wspaniałych pomysłów pań, które przyrządziły słodkie wyroby na Konkurs Ciast. Ciasta były oceniane w trzech kategoriach, a jury konkursy miało ciężki orzech do zgryzienia.

zdj. Marcin Szkodziński
zdj. Marcin Szkodziński
Po raz siódmy do Kościeliska zjechały się gospodynie ze swoimi słodkimi wypiekami na Konkurs Ciast. - Wyroby są bardzo piękne, aż skoda będzie kroić te ciasta, żeby je spróbować - mówiła Ewa Słodyczka z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.

- Co roku gospodynie się starają i z roku na rok te ciasta są coraz bardziej ciekawsze. Pozazdrościć można tym paniom talentu. Bardzo mi się podobają złóbcoki. Pięknie zostały zrobione - dodała.

Ciasta oceniane były w trzech kategoriach: torty, ciasta kruche oraz drożdżowe. Jury w trakcie prac uwagę zwracało nie tylko na wygląd, ale także konsystencję, smak oraz dobór składników.

Do ocenienia jury miało ponad 30 różnych ciast, które do ostatniej chwili były donoszone. - Mamy tutaj przedstawicieli z Bukowiny Tatrzańskiej, z Nowego Targu, z Ochotnicy, ze Starego Bystrego, nawet z Polski przyjechały panie z Roztocza do nas także. Panie ciasta przygotowały indywidualne, ale są także całe koła gospodyń wiejskich - zaznacza Ewa Słodyczka.

Zapytaliśmy panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, czym charakteryzuje się idealne ciasto i jaki jest na nie przepis. - Tajemnicą dobrego ciasta są najprostsze produkty bez żadnej chemii. Czym więcej chemii, tym bardziej piecze zgada. W smaku może są dobre, ale później pojawia się problem. Produkty jak jajka kurze ze swojskiej hodowli, prawdziwa mąka, proszek do pieczenia, masło, cukier i śmietana. Ciasta ze sztucznymi dodatkami dłużej są świeże, jednak nie są tak dobre - mówi Bronisława Obrochta-Tatar.

Niestety nie ma przepisu jak jeść ciasta i nie przybrać na wadze.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas