Jeśli nie masz czasu, nie wyjmuj steku z lodówki na 30 minut przed smażeniem; nie ma to bowiem wpływu na produkt końcowy, wbrew obiegowej opinii.
Najczęstszym błędem w omawianym przypadku jest niewysuszanie steku; a jest to jeden z najważniejszych etapów procesu. Kiedy wyciągasz stek z opakowania, zwykle na powierzchni znajduje się warstwa wilgoci, która zapobiega brązowieniu mięsa, dlatego stek będzie musiał się dłużej gotować, aby usunąć wodę, jeśli się zarumieni. Wynik? Szary miąższ jest nieatrakcyjny. Przykryj wszystko mocnym papierem kuchennym, aż całkowicie wyschnie, a następnie szybko i równomiernie zrumień steki.
Mięso przyprawiamy zaraz po umieszczeniu na patelni. Jeśli sól zostanie dodana zbyt wcześnie, odprowadzi wilgoć z mięsa, co wymaga ponownego wysuszenia papierem kuchennym i w najgorszym razie utwardzi gotowy stek. A przecież nikt nie chce skończyć z wiórami na talerzu, prawda?
Ocieplenie patelni
Idealnie jest usmażyć stek na jak najbardziej gorącej patelni. Smażenie w niskiej temperaturze zapobiega łatwemu przyrumienianiu mięsa, powodując jego przypalanie na wnętrzu, niezależnie od temperatury zewnętrznej. Zanim włożysz stek na patelnię, upewnij się, że ta jest gorąca.
Wybór tłuszczu
Idealne tłuszcze do stosowania to te, które mają wysoki punkt dymienia i tolerują ciepło, takie jak olej słonecznikowy lub roślinny. Niektórzy specjaliści mówią, że wołowina jest mięsem nadmiernie trawiącym tłuszcz. W tym scenariuszu nie należy używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ani zwykłego masła, ponieważ będą się palić.
Z drugiej strony niektórzy kucharze lubią „kończyć” swoje steki masłem. Dodaj dużą ilość masła na patelnię, gdy steki są zarumienione, a następnie przechyl, nabierz roztopione masło i polej je z powrotem na steki. Przez resztę czasu gotowania powtarzaj ten proces tyle razy, ile to możliwe.
Jaką patelnię do steków wybrać?
Co zaskakujące, wielu ludzi wierzy, że jeśli skoncentrują się tylko na mięsie, oleju i przyprawach, stek praktycznie sam z siebie się przygotuje. Nie dbają o patelnię, której używają, dlatego wybierają z szafy modele, które nie były użytkowane od miesięcy (a niektóre od lat). Błąd! Niezależnie od dania, należy dołożyć wszelkich starań, aby patelnia była dobrej jakości.
Podsumowanie
Stek jest popularnym posiłkiem na całym świecie i nadaje się zarówno do codziennych, jak i formalnych sytuacji. W rezultacie gromadzenie wiedzy na jego temat, załatwienie doskonałych składników i niezawodny sprzęt do smażenia w postaci jakościowej patelni są niezbędne, aby w tej materii osiągnąć sukces.