Dla wszystkich uczestników wydarzenia przygotowano moc atrakcji, nie tylko kulinarnych. Choć potrawy regionalne, ich różnorodność, tradycyjny sposób przygotowania oraz pomysłowość poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich wzbudziły powszechny zachwyt i uznanie. Oprócz uczestników wydarzenia potrawy regionalne degustowało też Jury, które uznało, że każde z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało danie godne nagrodzenia.
To był wyjątkowy, sobotni wieczór zorganizowany w sali OSP w Zaskalu -- Gminy Konkurs Potraw Regionalnych zgromadził bowiem liczną publiczność. I nie ma się, co dziwić rokrocznie wydarzenie organizowane jest na najwyższym poziomie. Jednak tegoroczny wybór dań i potraw regionalnych przekroczył najśmielsze oczekiwania i zachwycił koneserów kulinariów. Co warte podkreślenia na stołach znalazło się bogactwo tradycyjnych i często dawno zapomnianych potraw kuchni regionalnej. Każdy uczestnik mógł spróbować więc przekąsek, głównych dań, ale i ciast, deserów czy herbat. Wydarzenie rozpoczęło się od występu zespołu regionalnego "Mali Zaskalanie" z Zaskala, któremu na żywo przygrywała znakomita kapela góralska.
- Wam Państwa bardzo serdecznie, wszystkie panie z Kół Gospodyń Wiejskich, zaproszonych gości i wszystkich uczestników wydarzenia. Nasze spotkania to już tradycja Zaskala, bowiem konkurs organizowany jest od wielu lat. Cieszę się, że tak licznie zgromadziliśmy się z tej okazji i że mam zaszczyt oficjalnie otworzyć imprezę. Nasz Konkurs Potraw Regionalnych "Zoskolańskie Jodełko to też okazja do posiadów, spotkania się w gronie ludzi, którzy znają się i szanują nawzajem. Dodam, że każde koło otrzyma od nas specjalną, dodatkową nagrodę finansową - mówił Jacek Król, Członek Zarządu Powiatu Nowotarskiego.
Zaproszeni goście również nie zawiedli wśród nich byli m.in. Anna Paluch poseł RP oraz Rafał Szkaradziński wójt gminy Szaflary. Po części artystycznej i po błogosławieństwie ks. Tomasza Białonia, Jury przystąpiło do degustacji dań i potraw, biorących udział w tegorocznym konkursie. W tegorocznym "Zoskalańskim Jodełku" komisja oceniała specjały Gaździn: z Bańskiej Niżnej, z Bańskiej Wyżnej, z Boru, z Maruszyny, ze Skrzypnego, z Szaflar, z Zaskala, a także Pań z Zaskala prezentujących dania kuchni europejskiej oraz uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, czyli łącznie 9 drużyn. O tym, że Jury nie miało łatwego zadania świadczy fakt, że jego członkowie ostateczni postanowili wyróżnić każdy zespół za 4 specjalne dania i przyznać wszystkim równe nagrody. Po ogłoszeniu wyników, przez zebranymi wiersze Wandy Czubernatowej wyrecytowała Józefa Guziak, wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Nowotarskiego.
Organizatorem "Zoskalańskiego Jodełka" byli: Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Wójt Gminy Szaflary, Rada Gminy Szaflary, OSP Zaskale oraz Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach.
Tekst i zdjęcia: Przemysław Bolechowski
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas