Czwartek, 20 stycznia
Imieniny: Fabiana, Sebastiana, Dobroniegi
Czarny Dunajec
Clouds
-1°
Wiatr: 17.964 km/h Wilgotność: 86 %
Clouds
-1°
Wiatr: 20.34 km/h Wilgotność: 80 %
Clouds
-1°
Wiatr: 17.172 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
-0°
Wiatr: 19.98 km/h Wilgotność: 79 %
Clouds
-3°
Wiatr: 8.28 km/h Wilgotność: 86 %
Snow
-2°
Wiatr: 12.672 km/h Wilgotność: 92 %
Jakość powietrza
232 %
Nowy Targ
56 %
Zakopane
54 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dostateczna
PM 10: 116 | 232 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 28 | 56 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 27 | 54 %
Koronawirus
209
Zakażonych
0
Zgonów
Powiat
Nowotarski
Powiat
Tatrzański
Zakażonych
160
49
Zgonów
0
0
Na kwarantannie
1304
763
Wykonanych testów
439
182
08.07.2012, 20:25 | czytano: 1714

Uczyli robić orawskie produkty tradycyjne

Stowarzyszenie Rozwoju Orawy zorganizowało Warsztaty Kulinarne Produktów Tradycyjnych Orawy. Impreza odbyła się w Orawskim Dworze w Zubrzycy Górnej.

Arch. Organizatorów
Uczestnikami warsztatów byli lokalni mieszkańcy, którzy prowadzą swoje gospodarstwa agroturystyczne, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje, piekarnie, a także przedstawiciele instytucji samorządowych z terenu gmin Jabłonka i Lipnica Wielka.

Podczas warsztatów Stowarzyszenie Rozwoju Orawy zaprezentowało swoją działalność, a następnie Małgorzata Wójtowicz - etnograf z Muzeum Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej przedstawiła proces rejestracji Produktów Tradycyjnych Orawy.

Kolejnym punktem spotkania były już warsztaty z udziałem Pań, które uczestniczyły w procesie rejestracji i obrony Produktów Tradycyjnych. Albina Węgrzyn omówiła przepis i proces wypieku Chleba orawskiego na liściu kapusty oraz sposób przygotowania Sałaty po orawsku. Zaś Janina Czorniak pokazała sposób wypieku Orawskich zawijańców orawskich oraz przyrządzenia Krzonówki po orawsku. Wszyscy zaproszeni goście brali aktywny udział i chętnie zadawali pytania dotyczące wszystkich produktów.

Gościem warsztatów była Karolina Boba z Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie, która przeprowadziła również szkolenie dotyczące działań: tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw, różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej, odnowa i rozwój wsi i tzw. Małe projekty.

Oprócz podstawowych informacji na temat powyższych działań przedstawiła również zmiany i nowelizacje dotyczące tych zadań. Po krótkiej dyskusji na ten temat nastąpiła degustacja przygotowanych produktów tradycyjnych. Podczas degustacji wyświetlony został film z rejestracji Produktów Tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego z dnia 5 marca 2012 roku.

Źródło: Organizatorzy / oprac. r/
Reklama
reklama
kursy walut
reklama
reklama
reklama
reklama
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas