W pozostałych kategoriach zwyciężyły redykołka z żurawiną Wojciecha Komperdy z Ratuowa (ekologiczne przysmaki), oscypek Stanisława Barnasia z Czerwiennego (tradycyjne specjały) oraz chleb „Zadyma” z restauracji „Zadyma” w Szaflarach (smakołyk z legendą).
Ocena na półfinale odbywała się na dwa sposoby. Ocena publiczności w przypadku grand prix byłą zgodna z jurorami (Zbigniew Kurleto - szef kuchni w krakowskiej restauracji „Eureka", a wraz z aktorami Sebastianem Wątrobą i Grzegorzem Komendarkiem). Drugie miejsce zdobył pstrąg z gospodarstwa „Kali” Józefa Magiery z Lipnicy Wielkiej, trzecie - tu również zgodnie z publicznością - chleb „Zadyma”. W konkursie gotowania zwyciężyła restauracja Villa Toscana za gulasz nowotarski z makaronem i warzywami.
Oprócz wszelkiego rodzaju pyszności oferowanych na stoiskach przez uczestników nowotarskiego półfinału Festiwalu, nie zabrakło strawy duchowej w postaci występów „Hyrnych”, koncertu zespołu „Insomina”, a przede wszystkim gwiazdy dnia „InoRos”, która bawiła publiczność zgromadzoną licznie na nowym parkingu przy lodowisku.
Źródło: Urząd Miasta w Nowym Targu / zdjęcia Michał Adamowski
Skontaktuj się z nami
+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas
Moze radni powinni rozwazyc to miejsce jako plac na ktorym moglyby sie odbywac roznego rodzaju imprezy. Co prawda za niedlugo bedziemy miec zabetonowany rynek do tego celu ......