Przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Z ciasta pokrojonego w małe kwadraciki o wymiarach około 1,5 cm. Pani Valika zwija każdy kawałek ciasta w rulonik za pomocą specjalnych narzędzi. Następnie ciasto jest suszone w temperaturze pokojowej. Tak powstają gagoriky, czyli ręcznej roboty makaron. Na jeden kilogram makaronu trzeba zwinąć około 5 tysięcy sztuk ciasta. Valika mówi że zajmuje to około 12 godzin.
W dzisiejszych czasach jest to niezwykłe. Ta praca wymaga ogromnej cierpliwości, co niewątpliwie budzi podziw wśród odwiedzających Panią Valikę.
er/ zdj. Łukasz Sowiński
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas