- Górskie jadło robione od wieków w tradycyjny sposób gwarantuje, że konsument nie znajdzie w nim żadnej chemii. A i lepiej smakuje niż miastowe jedzenie - mówi baca Kazimierz Furczoń z Leśnicy, który będzie uczestniczył w uroczystości podpisania Karty w ministerstwie.
Zaproszono go do Warszawy, bo jest pierwszym, któremu ostatniej wiosny udało się zrobić oscypki zgodnie z surowymi europejskimi normami. W rozmowie z gazetą Furczoń cieszy się, że bacowie zrzeszeni w stowarzyszeniu Koalicja Marek Ziem Górskich, do którego sam należy, podpiszą Europejską Kartę Górskich Produktów Spożywczych Wysokiej Jakości. - Po złożeniu certyfikatu pod takim dokumentem nikomu nie będzie wypadało już być paprokiem - mówi.
Podpisanie Karty nie dotyczy tylko oscypka, ale też innych podhalańskich wyrobów spożywczych, które choć nie są chronione europejskim certyfikatem produktu tradycyjnego - na przykład ser gazdowski gołka, który wyrabiany jest z mleka krowiego, a nie owczego.
Źródło: Gazeta Wyborcza
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas