45. Konkurs Potraw Regionalnych "Góralskie Jadło" w Łopusznej (zdjęcia) - podhale24.pl
Niedziela, 22 grudnia
Imieniny: Honoraty, Zenona, Franciszki
Zakopane
Clouds
Wiatr: 16.596 km/h Wilgotność: 72 %
Clouds
-0°
Wiatr: 19.296 km/h Wilgotność: 62 %
Clouds
Wiatr: 10.98 km/h Wilgotność: 69 %
Clouds
Wiatr: 15.12 km/h Wilgotność: 62 %
Clouds
Wiatr: 14.508 km/h Wilgotność: 64 %
Clouds
-1°
Wiatr: 16.884 km/h Wilgotność: 87 %
Jakość powietrza
28 %
Nowy Targ
80 %
Zakopane
6 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 40 | 80 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 3 | 6 %
18.07.2017, 20:42 | czytano: 5458

45. Konkurs Potraw Regionalnych "Góralskie Jadło" w Łopusznej (zdjęcia)

Ponad 460 potraw przygotowały gaździny z 16 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Nowy Targ, biorące udział w dorocznym Konkursie Potraw Regionalnych w Łopusznej.

zdj. Szymon Pyzowski
zdj. Szymon Pyzowski
W tym roku w szranki stanęły reprezentacje miejscowości: Dębno, Krauszów, Ostrowsko, Krempachy, Obidowa, Morawczyna, Długopole, Pyzówka, Łopuszna, Harklowa, Rogoźnik, Dursztyn, Gronków, Ludźmierz, Szlembark i Nowa Biała. Łącznie przygotowano 463 potrawy, 55 ciast i 37 napoi.

Przybyłych witali dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Łopusznej Józefa Kuchta z wójtem gminy Janem Smarduchem, a potrawy poświęcił proboszcz parafii w Łopusznej ks. Kazimierz Foltyn.

Samo ułożenie na niedużej powierzchni tylu potraw wymaga niezwykłej perfekcji i umiejętności. Dań z suto zastawionych stołów nie wolno było ruszać dopóty komisja - a w tym roku były dwie - nie przejdzie i nie oceni dań zaserwowanych. Dopiero wtedy goście mogli zacząć szturm z talerzykami i widelcami. Ilość chętnych spowodowała, że pierogi, golonka czy inne smakołyki znikały ze stołów w szybkim tempie. Czas konsumpcji umilał ze sceny Zespół Regionalny „Góralska Brać” z Łopusznej prezentując śpiewy i tańce podhalańskie, a po nich Orkiestra Dęta OSP z Krempach. Później na scenie zaprezentowała się Joanna Plewa, która tańczy w zespole regionalnym z Łopusznej a przed tygodniem brała udział w wyborach na Nojśwarniejsą Góroleckę zdobywając tytuł Norzetelniyjsyj 2017.

Każde KGW otrzymało nagrody rzeczowe i pieniężne a dodatkowo KGW z Rogoźnika i Morawczyny za pięknie udekorowany stół.

Komisja w składzie: Stanisław Buła - przewodniczący, Jadwiga Batkiewicz i Waldemar Pieczara po skosztowaniu 246 potraw, 22 ciast i 10 napoi przygotowanych przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić następujące potrawy:

KGW DĘBNO (34 potrawy, 4 ciasta, 1 kompot)
- flaczki po nasymu;
- młoda kapusta z koperkiem;
- kiska z cebulką i majerankiem;
- ciasto z makiem i jabłkami;

KGW KRAUSZÓW (21 potraw)
- pierogi z mięsem;
- kwaśnica na żeberkach;
- kluska tarta ze skwarkami;

KGW OSTROWSKO (29 potraw, 6 ciast)
- gulasz miłosny;
- zoproska;
- pasztetka ogrodowa;
- domowe pyszne masło;

KGW KREMPACHY (25 potraw, 2 ciasta, 3 herbaty)
- makowe bufty;
- babskie miyso na podniecynie;
- zapiekany ciućwajs;
- dziadowsko kasa
szczególne wyróżnienie: malinowa lemoniada i dobre herbaty

KGW OBIDOWA (29 potraw, 2 ciasta, 4 herbaty)
- pierogi z grulami i cebulą;
- poncki na parze z cornom porzeckom;
- golonka w miodzie;
- domowe masełko;

KGW MORAWCZYNA (42 potrawy) – po raz pierwszy na Konkursie Potraw Regionalnych
- trocinioki z kapustą;
- kluski bulowate ze zgniłych grul;
- zoproska z gulaszem;
- chleb domowy z masłem czosnkowym;

KGW DŁUGOPOLE (32 potrawy, 8 ciast, 2 herbaty)
- zupa grzybowa;
- tarcioki;
- kiska z młodą kapustą;
- pierś z pulosa z masełkiem;

KGW PYZÓWKA (34 potrawy, 2 ciasta)
- kluski bulaste mascone gęsiną;
- pasztet z soczewicą i żurawiną;
- zapiekane grule pod oscypkiem;
- jagnięcina cud z rozmarynem;

Komisja w składzie: Ewa Iwulska - przewodniczący, Stanisława Sołtys i Wiesław Parzygnat po skosztowaniu 217 potraw, 33 ciasta i 27 napoi przygotowanych przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić następujące potrawy:

KGW ŁOPUSZNA (23 potrawy, 7 ciast, 2 herbaty)
- marfianka;
- korpiele z flakami;
- sałata na zyntycy;
- piecono baranina z jarzynkami

KGW HARKLOWA (29 potraw, 3 ciasta, 4 napoje)
- polywka grzybowa;
- świynconka;
- gulasz horklowski;
- placki grulane z kapustą;

KGW ROGOŹNIK (30 potraw, 4 ciasta, 2 napoje)
- baron na soczewicy;
- kapuściano rózo;
- juzyna chłopsko;
- chlyb ziołowy;

KGW DURSZTYN (19 potraw, 6 ciast, 4 napoje)
- zufka z syrym na syrwotce;
- wątróbka wołowa zalywano kwaśnicom;
- gałuski z lisówkami;
- pierogi i naleśniki z bryndzom;

KGW GRONKÓW (24 potrawy, 3 ciasta, 4 napoje)
- flaki z korpiylym;
- zupa z chrzonym i jojkiym;
- kluska prażucha;
- wolowato kluska;

KGW LUDŹMIERZ (26 potraw, 4 ciasta, 8 napoi)
- golonka na kwaśnicy;
- marchew z grulami;
- kiska;
- zawijaniec drozdzowy z jabkiem;

KGW SZLEMBARK (37 potraw, 2 ciasta)
- przysmak teściowej z bobu;
- kluski z tartych gruli;
- grule mascone z prowdziwkami;
- pierogi z bobem;

KGW NOWA BIAŁA (29 potraw, 4 ciasta, 3 napoje)
- bufty;
- piyrogi prazone;
- sołata na śmietanie;
- moskole;

Na scenie przy GOK w Łopusznej zaprezentowali się m. in. Małgorzata Babiarz wraz Stanisławem Rzadkoszem i Marcinem Leśniakiem znani jako Megitza TRIO. Megitza porwała publiczność swoimi przebojami, nie szczędząc autografów nawet na koszuli jednego z fanów, a po koncercie długo pozowała do zdjęć i podpisywała płyty. Wystąpił także Mirosław Witkowski w koncercie będącym zwieńczeniem ponad miesięcznej pracy warsztatowej oraz przeglądu artystycznego "Poszukiwacze Artystycznych Pereł". Towarzyszył mu zespół i chór utworzonym z dzieci oraz młodzieży z ZSPiG w Łopusznej oraz Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich.

Gwiazdą wieczoru był Kabaret Pod Wyrwigroszem który swoimi skeczami rozśmieszał, a do późnych godzin nocnych przybyłych na 45 Konkurs Potraw Regionalnych bawił zespół Sykowni. Całą imprezę w świetnej atmosferze prowadził Andrzej Jakubiec Kubosek.

sp, s/ zdj. Szymon Pyzowski
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
31
12.2024
Nie przegap!
22
12.2024
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas