Wołowina podbija podhalańskie restauracje - podhale24.pl
Poniedziałek, 29 kwietnia
Imieniny: Piotra, Rity, Angeliny
Zakopane
Clouds
12°
Wiatr: 5.364 km/h Wilgotność: 89 %
Clouds
13°
Wiatr: 3.42 km/h Wilgotność: 90 %
Clouds
Wiatr: 4.896 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
12°
Wiatr: 5.976 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
10°
Wiatr: 8.532 km/h Wilgotność: 91 %
Clouds
Wiatr: 10.404 km/h Wilgotność: 87 %
Jakość powietrza
0 %
Nowy Targ
0 %
Zakopane
0 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
14.11.2017, 15:26 | czytano: 3448

Wołowina podbija podhalańskie restauracje

W menu podhalańskich restauracji coraz częściej pojawia się wołowina. Niekwestionowanym numerem jeden są steki. - Teraz to absolutny hit - przyznaje Daniel Chmielak, szef kuchni z restauracji Beef Master w Gorącym Potoku w Szaflarach. Kucharze z Podhala jeżdżą do Gdańska, gdzie uczą się jak je przyrządzać.

www.t-bone.com.pl
www.t-bone.com.pl
Wszystko zaczęło się od Targów T&T odbywających się do tej pory dwa razy w Białce Tatrzańskiej i raz w Nowym Targu, których organizatorem jest J.K. Gastro Service. Kucharze, którzy brali w nich udział ucząc się przyrządzania potraw m.in. od Kurta Schellera, zainteresowali się rzadko goszczącą do tej pory w menu wołowiną. Chwyciło. Jeden z dystrybutorów tego mięsa mówi, że wcześniej miał 7 klientów z Podhala na wołowinę, dziś ma ich 145. - Biorą restauracje, hotele, karczmy. Najpopularniejsze oczywiście są steki, które podbijają restauracje na Podhalu - mówi.

Kucharze z Podhala uczą się jeździć przyrządzać steki do Gdańska, do restauracji T-Bone, która się w nich specjalizuje. W przypadku wołowiny równie ważne, co jej przyrządzanie, jest m.in. sezonowanie mięsa. Kawałki na steki kilkanaście dni dojrzewają, stając się miękkie i soczyste. Mięs jest olbrzymia różnorodność. W restauracjach na Podhalu można dostać steki z Australii, Urugwaju, Irlandii, USA, Brazylii czy Japonii, które różną się między sobą smakiem i ceną.

- Trzeba powiedzieć, że jest bardzo duże zainteresowanie wołowiną - przyznaje szef kuchni Daniel Chmielak. - Steki są droższe niż kotlety schabowe, bo za zestaw obiadowy trzeba zapłacić od ok. 60 do 90 zł, ale ludzie dziś nie patrzą przede wszystkim na ceny, bo nie szukają rzeczy tanich, tylko chcą spróbować czegoś nowego i smacznego - dodaje.

red/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
wol21:02, 15 listopada 2017
Polecam odwiedzic Beef Master ....steki jak w Ameryce !!!! doskonale gatunkowo mieso (wolowina) swietnie drolowane i dobrze podane......
zyczylbym sobie aby inne podhalanskie restauracje umialy podawac prawdziwy BEEF
kolarzyk18:21, 14 listopada 2017
masterszefu - lepiej bym tego nie ujął :)
tokisa18:08, 14 listopada 2017
A to Maniek H. już nie gotuje?
masterszefu15:40, 14 listopada 2017
A ci z nad morza jeżdżą do Szaflar i uczą się przyrządzać śledzie ;)
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas