Mieszkańcy Podhala wędzą szynki i boczki na święta. Domowe wędliny coraz popularniejsze - podhale24.pl
Środa, 01 maja
Imieniny: Józefa, Jeremiego, Lubomira
Zakopane
Clouds
11°
Wiatr: 5.364 km/h Wilgotność: 82 %
Clear
12°
Wiatr: 3.204 km/h Wilgotność: 63 %
Clouds
11°
Wiatr: 7.344 km/h Wilgotność: 85 %
Clear
12°
Wiatr: 6.804 km/h Wilgotność: 81 %
Clouds
Wiatr: 9.756 km/h Wilgotność: 83 %
Clouds
Wiatr: 8.388 km/h Wilgotność: 83 %
Jakość powietrza
66 %
Nowy Targ
32 %
Zakopane
26 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 33 | 66 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 16 | 32 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
08.04.2023, 14:43 | czytano: 3937

Mieszkańcy Podhala wędzą szynki i boczki na święta. Domowe wędliny coraz popularniejsze

Własne wyroby wędliniarskie? Czemu nie. Również w naszym regionie za wyrób świątecznych szynek, boczków, a nawet kiełbas, zabiera się coraz więcej osób. To wcale nie takie trudne, jakby się mogło wydawać.

Fot. Robert Miśkowiec
Fot. Robert Miśkowiec
Smak domowej szynki czy swojskiej kiełbasy, to dla wielu smak dzieciństwa, świąt i synonim zdrowego domowego jedzenia. Ceny wędlin w sklepach dochodzą do 50 zł za kilogram, więc wielu mieszkańców naszego regionu próbuje na własną rękę zrobić świąteczne przysmaki. Nie chodzi tyle o wysokie ceny, co przede wszystkim o jakość i satysfakcję z efektów własnej pracy.

Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że to skomplikowanie zajęcie, ale wcale tak nie jest. Pod warunkiem, że jest się odpowiednio przygotowanym. Podstawa to własna wędzarnia. Tradycyjne, wybudowane z cegieł, można spotkać na terenie wielu posesji i gospodarstw w naszym regionie. Ale coraz popularniejsze są gotowe, które można kupić za 300-400 zł. Do wędzenia potrzebne jest też odpowiednie drzewo - liściaste, najlepiej bukowe, suche, które daje dużo ciepła i mało dymu, dzięki czemu wędliny nie są osmolone.


Stosunkowo najłatwiej przygotować szynki, balerony i boczki. Wystarczy kupić odpowiedni kawałek mięsa i peklować go w zalewie przez kilka dni, by przeszło ziołami (ziele angielskie, liść laurowy) i solą. Potem wystarczy owędzić, a na końcu uparzyć (nie ugotować!) w wodzie o temperaturze ok. 80°C. I gotowe. Nieco trudniej sprawa wygląda z kiełbasą. Co prawda nie trzeba jej peklować, ale mięso, odpowiednio doprawione solą, pieprzem i czosnkiem, należy zmielić, a potem nadziać do flaków. Tu trzeba odpowiedniego sprzętu, ale z pomocą maszynki do mielenia mięsa i odpowiednich końcówek też można sobie poradzić. Podobnie jak w przypadku szynek, wędzenie odbywa się w wysokiej temperaturze, ale zwykle nie większej niż 80°C, by kiełbasy nie zagotować - flaki pękną i kiełbasa wyląduje w ogniu.

Przygotowanie domowych wędlin wymaga trochę trudu i czasu, ale każdy, kto ich spróbował, wie, że to gra warta świeczki.


r/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
nikt07:30, 10 kwietnia 2023
To wszystko na handel nikt tego nie bada za to podatków się nie płaci sprzedawane jest to nawet na jarmarkach na wolnym powietrzu muchy po tym chodzą słońce na to świeci zgroza to samo jest z oscypkami ...
nogaty20:07, 9 kwietnia 2023
Mięsko z świnki ze sklepu z tuczarni...(nie z własnego chowu). Niczym się własny wyrób nie różni smakowo niż ten z sklepu.No może ma 80% wody mniej.
Radek17:43, 8 kwietnia 2023
Ja też sam se robię szynki i boczki a majonez tylko kupuje
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas