W projekcie uczestniczyli uczniowie kształcący się w zawodach technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Praktyki miały charakter intensywny i obejmowały zarówno szkolenia wstępne (m.in. BHP, ergonomia stanowiska, ochrona środowiska), jak i pracę w realnych warunkach zawodowych - w piekarniach, cukierniach i kuchniach gastronomicznych. Uczniowie technikum technologii żywności zdobywali praktyczne umiejętności z zakresu przygotowywania ciasta, formowania kęsów, garowania oraz wypieku pieczywa. Pracowali także nad tworzeniem kremów, galaretek, syropów i mas - z zachowaniem zasad technologii produkcji. Równolegle uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych rozwijali umiejętności oceny jakości produktów, poznawali zasady magazynowania żywności, planowali zapotrzebowanie na surowce i szacowali koszty potraw, zgodnie z zasadami systemu HACCP.
Program praktyk wzbogacony został o aktywności kulturowe i krajoznawcze. Uczniowie odwiedzili m.in. portowe miasto S?te, średniowieczną twierdzę Carcassonne oraz miasto Arles - znane z dzieł Vincenta van Gogha i licznych rzymskich zabytków. Zwiedzili także Grotę Demoiselles - jedną z najpiękniejszych jaskiń w południowej Francji.
Pobyt we Francji był nie tylko okazją do zdobycia cennego doświadczenia zawodowego, ale również poznania kultury, historii i codziennego życia w innym kraju europejskim, a program Erasmus+ po raz kolejny udowodnił, że świat stoi przed nami otworem
Wyjazd zrealizowano w ramach projektów Erasmus+ nr 2024-1-PL01-KA121-VET000199627 oraz 2023-1-PL01-KA121-VET000126043, dofinansowanych przez Unię Europejską.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas