COMENIUS – uczniowie II LO w Nowym Targu w Bretanii (zdjęcia) - podhale24.pl
Środa, 24 kwietnia
Imieniny: Aleksandra, Horacego, Grzegorza
Zakopane
Rain
Wiatr: 3.42 km/h Wilgotność: 99 %
Rain
Wiatr: 3.636 km/h Wilgotność: 99 %
Rain
Wiatr: 3.744 km/h Wilgotność: 99 %
Rain
Wiatr: 3.924 km/h Wilgotność: 99 %
Rain
Wiatr: 5.544 km/h Wilgotność: 93 %
Snow
Wiatr: 3.492 km/h Wilgotność: 100 %
Jakość powietrza
58 %
Nowy Targ
26 %
Zakopane
0 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 29 | 58 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
26.03.2012, 19:52 | czytano: 2687

COMENIUS – uczniowie II LO w Nowym Targu w Bretanii (zdjęcia)

W II Liceum Ogólnokształcącym w Nowym Targu zakończył się drugi etap pracy nad projektem Europe is Culture without Borders realizowanym w ramach unijnego programu Comenius. Na początku marca przedstawiciele szkoły uczestniczyli w spotkaniu w katolickim Lycée Saint-Charles w Saint-Brieuc we Francji.

arch. szkoły
arch. szkoły
Przyjechali tutaj również reprezentanci pozostałych szkół partnerskich: Niemcy z Ettlingen, Włosi z Belpasso i Turcy z Istambułu. Temat spotkania był niewątpliwie bardzo interesujący i „smaczny”, bo poświęcony tradycjom kulinarnym.

Uczniowie byli goszczeni przez francuskie rodziny, a w szkole i podczas wyjazdów edukacyjnych pracowali w wielonarodowościowych zespołach. Uczestnicy spotkania obejrzeli prezentację na temat Bretanii, brali udział w konkursie wiedzy na temat poszczególnych krajów, przedstawili prezentacje multimedialne poświęcone tradycjom kulinarnym w swoich państwach oraz pracowali nad projektem międzynarodowej książki kucharskiej. Szczególnie ciekawym doświadczeniem było zwiedzanie farmy ostryg w Plouézec Port Lazo. Oczywiście połączone z degustacją. Zwieńczeniem kulinarnej części projektu były warsztaty, podczas których każda z grup przygotowywała swoje specjały, po czym nastąpiło wspólne biesiadowanie. Tak miło rozpoczęty wieczór zakończył się nauką tańców bretońskich i wspólną zabawą.

Gospodarze zorganizowali również wycieczki, podczas których goście mogli zwiedzić malownicze zakątki Bretanii i pobliskiej Normandii: Mount Saint – Michel, Saint-Malo i Paimpol. Program pobytu obfitował w wiele atrakcji i dawał możliwość poznania codzienności i przeszłości Bretanii – krainy ze wszech miar fascynującej. Poznać można było nie tylko kuchnię bretońską z jej pysznymi owocami morza, galettes i crepes (czyli właściwie naleśnikami na słono i słodko) i karmelem, ale też choć na chwilę zanurzyć się w przeszłości tej krainy. Krainy, w której do dzisiaj mówi się w języku bretońskim, krainy, która zrodziła jedne z najpiękniejszych średniowiecznych opowieści, krainy marynarzy i korsarzy.

Anna Miśkowiec, Agnieszka Błach
zdj. arch. szkoły
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas