Przyjechali tutaj również reprezentanci pozostałych szkół partnerskich: Niemcy z Ettlingen, Włosi z Belpasso i Turcy z Istambułu. Temat spotkania był niewątpliwie bardzo interesujący i „smaczny”, bo poświęcony tradycjom kulinarnym.
Uczniowie byli goszczeni przez francuskie rodziny, a w szkole i podczas wyjazdów edukacyjnych pracowali w wielonarodowościowych zespołach. Uczestnicy spotkania obejrzeli prezentację na temat Bretanii, brali udział w konkursie wiedzy na temat poszczególnych krajów, przedstawili prezentacje multimedialne poświęcone tradycjom kulinarnym w swoich państwach oraz pracowali nad projektem międzynarodowej książki kucharskiej. Szczególnie ciekawym doświadczeniem było zwiedzanie farmy ostryg w Plouézec Port Lazo. Oczywiście połączone z degustacją. Zwieńczeniem kulinarnej części projektu były warsztaty, podczas których każda z grup przygotowywała swoje specjały, po czym nastąpiło wspólne biesiadowanie. Tak miło rozpoczęty wieczór zakończył się nauką tańców bretońskich i wspólną zabawą.
Gospodarze zorganizowali również wycieczki, podczas których goście mogli zwiedzić malownicze zakątki Bretanii i pobliskiej Normandii: Mount Saint – Michel, Saint-Malo i Paimpol. Program pobytu obfitował w wiele atrakcji i dawał możliwość poznania codzienności i przeszłości Bretanii – krainy ze wszech miar fascynującej. Poznać można było nie tylko kuchnię bretońską z jej pysznymi owocami morza, galettes i crepes (czyli właściwie naleśnikami na słono i słodko) i karmelem, ale też choć na chwilę zanurzyć się w przeszłości tej krainy. Krainy, w której do dzisiaj mówi się w języku bretońskim, krainy, która zrodziła jedne z najpiękniejszych średniowiecznych opowieści, krainy marynarzy i korsarzy.
Anna Miśkowiec, Agnieszka Błach
zdj. arch. szkoły
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas