Serwowano między innymi:
- lamingtony kokosowe- rodzaj słodkich ciasteczek w kształcie kostki obtoczone wiórkami kokosowymi. Czasami kojarzone z ciasteczkami robionymi przez nasze mamy i żony.
- pavlova - deser australijski - rodzaj tortu bezowego udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która gościła właśnie w Australii,
- anzac biscuits - ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne w Australii i Nowej Zelandii.
Australijskie przysmaki okazały się ucztą dla podniebienia i smakowały wybornie miłośnikom Australii licznie przybyłym na spotkanie.
Uczniowie szkoły przygotowali dania oraz catering pod przewodnictwem nauczycieli przedmiotów zawodowych: Łukasza Fudali, Doroty Kościelniak, Józefa Bąbola. Słodkie przekąski serwowały: Izabela Krupa oraz Bożena Maśnica z kl. 3 technikum kształcącego w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Młodzież z ZSCKR kolejny już raz udowodniła, że odległe geograficznie kuchnie - są im bardzo bliskie. Z wielką przyjemnością lubią podróżować po kulinarnej mapie świata i już nie mogą się doczekać nowych wyzwań.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas